fájdalmas kellemetlen szívdobbanás

Tisztelt Doktornő, Kb három hete fordul elő hogy néha-néha, van hogy naponta többször, érzek egy fájdalmas kellemetlen szívdobbanást, a lélegzetem elakad olyankor, annyira kellemetlen. Csak egy másodpercig tart, de már rettegek hogy megint lesz. Íróasztalnál ülve nyugalmi helyzetben, séta közben, ágyban fekve, nem jellemző hogy mikor. Túlsúlyom van, és napi 8 órát számítógép előtt ülök, de heti háromszor 40 percet ellipszis tréningezek, sokat sétálok. A vérnyomásom jó, ált 115/75. Múlt héten voltam szívultrahangon és ekg-n. EDD: 45mm, ESD: 26mm, EF: 72%, RVOTAT: 112msec, MAPSE: 13mm, TAPSE: 25mm, RVOTAT: 120msec, BP: 43mm, JP: 39mm, IVS: 10mm, E: 85cm/sec, A: 58cm/sec, DT: 160msec, Ao.asc. 26mm, Ao.ív: 23mm, Hasi ao: 21mm, Truncus pulm: 22mm, IVC: 14mm. Szegmentális falmozgászavar nincs, jó szisztolés funkció, hypertophia nincs, ép mitrális vitorlák, normális beáramlás, MI: 0, háromtasakos aortabillentyű, AI és AS nincs. Normális jobb szívfél, normális IVC, pericardiális folyadék nincs. Az orvos szerint az ekg rendben van. Voltam vérvételen is. A vas, cukor, stb értéke jó. A koleszterin a határérték felett van, 5.5 mmol/l, HDL-koleszterin 1.35 mmol/l, LDL-koleszterin 3.9. Omega 3 halolajkapszulát szedek rendszeresen, mást nem. Mi okozhatja ezeket a furcsa dobbanásokat, benyilalló kellemetlen érzést? Az eredmények alapján lehet szervi eredetű? Kell aggódnom? Mit tanácsol? Köszönettel, Petra

Dr. Molnár Dóra válasza szívdobbanás témában

Kedves Kérdező!

Az erős szívdobbanás oka valószínűleg extraszisztolé lehet. Ezek olyan nem sorban érkező ütések, amelyek után igyekszik a szív ismét rendes ritmusban verni, ez néha rövid szünet után lehetséges, ilyenkor érzi a nagyobb dobbanást. Többféle extraszisztolé van, melyeket EKG-val, esetleg 24 órás EKG monitorozással (Holter-vizsgálat) lehet kimutatni, az eredmény birtokában lehet dönteni a kezelés szükségességéről. Ez a probléma azonban gyakran nem igényel speciális kezelést. Kialvatlanság, nagy stressz, jelentős izzadás, nagyobb mennyiségű koffein is fokozhatja az extraszisztolék és egyéb ritmuszavar előfordulását. Érdemes lenne még egy Holter monitorozást elvégezni a panasz tisztázására. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. MOlnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. február 25., 21:25 ;Megválaszolva: 2016. február 25., 22:40
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Erős szívdobbanás
Tavaly május környékén jelentkezett először a probléma. Olyan érzésem van, mintha egy pillanatra nem verne a szívem, utána ver egy nagyon erőset...
Erős szívdobogás érzet
Jó napot kívánok! Kb. február, március óta néha érzem, hogy a szívem (fizikai megerőltetés nélkül is) be-be dobban, erősen érzem, hogy...
Miért dobban egy hatalmasat a szívem?...
Tisztelt DoktorÚr/DoktorNő! Körülbelül három hónapja kivizsgáltak magas vérnyomás miatt, voltam belgyógyásznál, kardiológusnál, megnézték a...
Kihagyott szívdobbanás
Tisztelt Doktor úr Különböző gyakorisággal (több éve fennáll és néha hónapokra eltűnik, néha pedig naponta többször is) veszem észre az...
Szívbetegség