10 év különbséggel készült negatív szívultrahang közötti értéke eltérése

Tisztelt Doktornő, Szívultrahang vizsgálatom eredményei: Aorta gyök: 27mm Separatio: 22mm Jobb kamra: 24mm E-ivs: 5mm Septum 9/17mm Hátsófal: 9/18mm Balkamra DD: 45mm DS: 27mm EF: 73 Pulm áramlás: 1 m/s Bal pitvar: 27x34mm Jobb pitvar: 25x32mm TAPSE: 23mm Aorta áramlás: 1.2 m/s E/A: 1 DT: 229ms Vélemény: Ép billentyúk, norm. nagyságú üregek. Körülírt falmozgászavart, kóros áramlást nem láttam. Jó systolés és diastolés functio. trombust nem láttam. A kérdésem az lenne, hogy a szinte napra pontosan 10 évvel ezelőtti szívultrahang vizsgálatomban, ahol a vélemény szinte teljesen megegyező volt a mostanival a következő értékek mások voltak: Aorta gyök: 28mm Jobb kamra: 23mm Septum: 9/16mm Hátsófal: 9/16mm Balkamra DD: 50mm DS: 28mm EF: 75 Bal pitvar: 32x40mm Jobb pitvar: 32x41mm Aorta áramlás: 1 m/s A pitvarok méretének a változása és az egyéb eltérések jelentenek e bármit, vagy ez az életkor változásával járó normális módosulás? Köszönöm válaszát tisztelettel, Gábor

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza szív ultrahang lelet témában

Kedves Kérdező, a szívünk és még sok más szervünk is változó körülményekhez alkalmazkodva dolgozik. A szív ráadásul mozgásban van, és egy sor tényező befolyásolja a működést. A mérési eredmények értékeléséhez így nem egy konkrét szám, hanem egy tartomány a viszonyítási alap. Önnek 10 éve és most is jól működik a szíve a leírás alapján, szerencsére. A pitvarok méretének összehasonlítását ezért nem javaslom, mindkettő érték normál tartományba esik, a vizsgálati eredmények értékelését azonban mindig a beteg állapotához és a tünetekhez is hozzá kell igazítani. Tisztelettel: dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. július 31., 11:21; Megválaszolva: 2015. július 31., 17:52
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mistralis prolapsus lelet
Tisztelt Doktor Nő! Szeretném, ha véleményt mondana a kardiológia szívultrahang leletemről. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Nagy...
Kardiológiai vizsgálat eredménye
Tisztelt Doktornő! A nemrégiben készült kardiológiai kivizsgálás alapján a Doppler vizsgálat kimutatott bizonyos rendellenességeket. A kérdésem...
Bal kamra hipertrófia
Pulzusnyomás II.
Pulzusnyomás
Tisztelt Doktornő, két különböző intézményben végzett echocardiografias vizsgálat alapján is hyperkinetikus keringést állapítottak meg nálam...