Az alább leírt tüneteim, ezen szívultrahang leletben lévő elváltozások okozhatják?

Időnkénti nehézlégzéssel, mellkhas nyomás, néha szúrás érzettel, szédüléssel, zsibadással, torok gombóc érzettel fordultam orvoshoz, aki elküldött több helyre is. Egyedül a szívultrahang lett az ami nem teljesen negatív. A leleten szereplő elváltozások okozhatják a tüneteimet, vagy pánikbetegségre kell inkább még mindig gondolni? Illetve mit jelentenek pontosabban az itt leírt dolgok, mi az ami fontos érdems oda figyelni? AO: 28mm BP: 46mm EDD: 56mm ESD: 29mm IVS: 13mm HF: 13mm EF: 79% Kissé tágabb bal szívfél, normál tágasságú jobb szívfél. Jó systolés bal kamra funkció. Szegmentális falmozgászavar nem látható. Koncentrikus bal kamra hypertophia. Pericardiális folyadék, thrombus, vegetatio nem látható. Az aorta billentyű jobb coronariás tasakja megvastagodott, a billentyű felett mérhető csúcsgradiens 39.Hgmm Aorta insuff.: I. E/A: normál. Turbulens hyperkinetikus áramlások. Vélemény: Enyhe kombinalt aorta vitium. Kontroll hónap múlva.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza aorta billentyű zavar témában

Kedves Kérdező, van Önnek egy - valószínűleg veleszületett - enyhe aorta billentyű hibája a lelet szerint. Ez még nem jelent lényeges terhelést a keringésre nézve, a leírt panaszokkal valószínűleg nincs összefüggés. A billentyű állapotát időnként ellenőrizni kell, ha nagyjából stagnál néhány ellenőrzés után is, akkor ritkábban, ha esetleg romlást mutat akkor gyakrabban. Életmódi változtatás a billentyűt nem gyógyítja meg, de az egészséges életvitel a szív- és érrendszeri jó általános állapot megőrzését mindenképpen szolgálja. Kifejezetten nagy fizikai terhelés azonban nem javasolt, de ezt pontosítsa a kardiológussal a következő ellenőrzésen. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. július 27., 16:48; Megválaszolva: 2015. július 29., 17:25
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lad stent re-stenosis
Pitvarfibrilláció
Hirtelen szívleállás
Extrasystole vagy ritmuszavar?
Hirtelen szívleállás