A szívelégtelenség javulhat icd beültetés után?

Tisztelt DrNő! Anyukámnak egy hónapja ültettek be ICD-t, ventrikuláris tachikardia miatt. Nyha III-as fokozatú szívelégtelensége van. A kérdésem az lenne, hogy várható-e állapotjavulás ettől, mert hallottam olyat is, hogy a beültetés után gyorsabban romlik a szívelégtelenség. Anyukám elmondása szerint kicsivel jobban érzi magát, de két nappal ezelőtt minimálisan bedagadt a bokája, de csak egy nap. Majd az egyik éjszaka arra ébredt, hogy nem kap levegőt, felült, azonnal el is múlt, aludt tovább. Napközben el tesz-vesz idebent, sokszor sétál ha jó idő van. Lehet ez állapotromlás? Lehet, hogy az ICD beültetés tényleg nem tett jót? Vízhajtót szed, másnaponta egyet. Ill. még azt szeretném kérdezni, hogy fél évvel ezelőtt az EF érték 27% volt. Amikor rosszul lett legutóbb a tahycardia után az EF 45% volt. Lehetséges ez? Nem tudom mit tudok tenni, hogy ne romoljon gyorsan? Április 10-én kell kontrollra menni, addig még sok idő van. Köszönöm szives válaszát! Tisztelettel: Éva

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza szívelégtelenség témában

Kedves Kérdező, az említett tüneteket nem értékelném romlásnak, hiszen gyorsan, maguktól szűntek. Amennyiben azonban 1-2 nap alatt 1-2 kg-mal nő a testsúly, akkor a vizelethajtó gyógyszer adagot meg kell emelni, erről bizonyára ad felvilágosítást a háziorvos is. Az édesanyja részesülhet kardiológiai rehabilitációs kezelésben, ahol megtanítják együtt élni a betegséggel, ellenőrzött körülmények között fokozódó intenzitással mozoghat, visszanyerheti erejét, és megtanítják azokat az apró eltéréseket, amelyek gyors kezelésével lassítható az állapotromlás. A kardiológustól érdeklődjön a konkrét lehetőségről! A kardiológiai rehabilitációs program OEP finanszírozott módon jár az anyukájának. Javaslom még, hogy az Önökhöz közeli orvosi egyetemi kardiológián keressék fel a szívelégtelenség ambulanciát, itt is kaphatnak személyre szóló tanácsokat. Jobbulást kívánok az Édesanyjának! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. március 15., 21:22; Megválaszolva: 2015. március 16., 21:11
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Covid 19 oltás
Kardiologia
Szív panaszok.
Holter eredmények