Szívelégtelenség

Kedves Doktornő! 73 éves, szívbeteg édesapám állapotával kapcs. szeretném véleményét kikérni. Egy rövid kórisme. 9 éve bal szár blokk, mérsékelt szívelégtelenség, mely pár hónap után javulást mutatott és visszaminősítették enyhe stádiumba. Azóta vérlazítót szed folyamatosan. 3 havonta kontrollok, kb. 1, 5 évente UH. Eddig sosem diagnosztizáltak szignifikáns romlást. Vérnyomása jó. 5 éve nem túl gyakori/súlyos aritmiák léptek fel, az egyik súlyosabb után pacemaker lett beültetve. a pacemakernek csak ritkán kell beavatkoznia azóta is. 3, 5 éve spontán erős vizesedés a tüdőben, jól reagált a vízhajtó kúrára, azóta nem volt komoly panasz, és fizikuma is kielégítő, de a vízhajtó napi 2 azóta is elő van írva. 1 hónapja szinte egyik napról a másikra édesapám állapota leromlott. Az elmúlt 1, 5 évben sajnos csak rendszertelenül szedte a vízhajtót, csak 1 tablettát, de az is néha kimaradt. Megint megindult egy vizesedés, saját elmondása szerint enyhébb, terhelhetősége viszont töredékére csökkent a korábbinak. Orvosa szigorúan utasította, hogy azonnal kezdje el szedni lelkiismeretesen a napi 2 vízhajtót, majd két hete személyesen is konzultáltak. EKG-ja kielégítő, a vérlelet alapján orvosa súlyos szívelégtelenséget lát igazoltnak, a pacemaker ellenőrzés 6 hete volt, nem említettek semmi problémát. UH most nem készült. A tüdőben mérsékelten érzékelhető volt még vizenyő a vizsgálatkor. Most felváltva napi 3, majd 2 vízhajtó van előírva, és ez most rendesen be is van tartva. Két hét múlva esedékes a kontroll. Sajnálatos módon édesapám fizikuma az elmúlt majd 3 hétben, mióta a vízhajtót rendesen szedi, maximum annyit javult, hogy a közérzete jobb lett, és megszűnt a vizesedés alkalmanként okozta enyhe légszomj, de még mindig csak nagyon lassú tempóban kb. 100m megtételére képes egy huzamban. Ha erőlteti, lába elgyengül, mellkasában nyomást érez, és el akar ájulni. Nyugalmi állapotban teljesen jó a közérzete. Orvosa múlt hét végén a még mindig fennálló panaszok ellenére, telefonosan azt tanácsolta, hogy várja meg a kontrollt, és hozzátette, hogy „sajnos csodák nincsenek”, és inkább az állapota konzerválására számítson, mint jelentős javulásra. Mivel édesapámról van szó, szeretnék tisztán látni, illetve további (azonnali) vizsgálatok lefolytatásának ésszerűsége érdekelne, azt kizárandó, hogy esetleg a szívelégtelenség mellé kvázi valami „más is bejött”, amit még lehetne/kellene valahogy kezelni. Egyébiránt egy elismert szakorvosról van szó. Kérésem nem a szakértelmének megkérdőjelezésére, hanem minden egyéb eshetőség kizárására kontra a magyar közegészségügy biztosította szűk keresztmetszetre irányul. Köszönettel! László

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a szívelégtelenség témában

Kedves Kérdező! A fenti korrekt leírásban egy dologgal kapcsolatban nem látok adatot. Koszorúr betegég irányába mikor lett vizsgálva utoljára Édesapja. A szívelégtelenség betegség egy része a szívizom gyengeségéből adódik koszorúér szűkület nélkül. Szerintem ez lehet az alap probléma az Édesapjánál. Ezt úgy lehet megállapítani, hogy a diagnózis felállításakor történik szívkatéterezés. DE. Mivel elég sok idő eltelt a betegség kezdete óta, sajnos kialakulhatott az öregedési folyamatok részjelenségeként koszorúér szűkület az alapproblémától függetlenül is. A vérellátási zavar ronthatja az amúgy sem jó működésű szívizomzat teljesítményét. Ha megnyugtatóan kizárható egyéb szívelégtelenséget rontó betegség, állapot (ilyen például a vérszegénység, a veseelégtelenség stb.) akkor valóban el kell fogadni hogy a szívizombetegség romlott. Gondolom, nem az összes gyógyszert sorolta fel! Remélem, tudtam segíteni! Jobbulást kívánok az Édesapjának! Tisztelettel: Dr. MOlnár Dóra

Kérdés: 2018. február 19., 20:15; Megválaszolva: 2018. február 21., 22:12
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Terheléses ekg
Maszkban kerékpáron végzett terheléses ekg reális eredményt adhat-e.
Szívkatéterezés
SZÍVELÉGTELENSÉG
Szívdobogás
TANÁCS KÉRÉSE