szívdobogás

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Étkezés után gyakran érzem, hogy hevesebben ver a szívem, Okozhatja ezt a vércukorszint megemelkedése? Vagy esetleg allergiás lehetek valamilyen tápanyagra/ételre? Azzal tisztában vagyok, hogy étkezés során, ahogy (meg)telik a gyomor, akkor feljebb tolódik a szív felé, de azt kétlem, hogy ez a kisebb adagoknál is így lenne. Ezenkívül van egy másik szívveréssel kapcsolatos tünetem is, amit este lefekvéskor elalvás közben érzek, mégpedig azt, hogy néha nagyobbat ver a szívem, de alapvetően szabályos ütemben ver. csak vannak ilyen nagyobb dobbanások.Volt pár éve EKG vizsgálatom a háziorvosomnál, de nem mutatott semmit, érdemes lenne kivizsgáltatni egy szívultrahangos vizsgálattal? Nem tudom mit okozhatja a problémát, de rendkívül zavaró tényező. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Balázs

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a szívritmuszavar témában

Kedves Kérdező! Az emésztéssel kapcsolatos panasz miatt inkább gasztroenterológiai vizsgálatot javasolnék, a gyorsabb szívverés inkább egy válaszreakció a szervezetet ért hatásra. Az esti nagy szívdobbanások valószínűleg extraszisztolék lehetnek - ezek nem sorban érkező ütések, melyek után igyekszik a szív ismét rendes ritmusban verni, ez néha rövid szünet után lehetséges, ilyenkor érzi a nagyobb dobbanást. Többféle extraszisztolé van, melyeket EKG-val, esetleg 24 órás EKG monitorozással (Holter-vizsgálat) lehet kimutatni, az eredmény birtokában lehet dönteni a kezelés szükségességéről. Ez a probléma azonban gyakran nem igényel speciális kezelést. Kialvatlanság, nagy stressz, jelentős izzadás, nagyobb mennyiségű koffein is fokozhatja az extraszisztolék és egyéb ritmuszavar előfordulását. A kardiológiai vizsgálatig megpróbálható esetleg valamelyik recept nélkül kapható magnézium készítmény alkalmazása, a ritmuszavar gyakoriságát csökkentheti. Az alkalmazási előírás utasítása szerint szedje! Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2014. május 29., 14:29; Megválaszolva: 2014. június 01., 21:19
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
éjszakai ritmuszavar
Otthoni Holter EKG kiértékelés
Vízhajtó szedése
erős szívdobogás
Hirtelen szív halál vagy infarktus...