Szívproblémám lehet?

Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! A történt évekkel ezelőtt, a középiskola vége felé kezdődött, akkor éreztem először egy furcsa érzést a szívem környékéről, amit azóta is szoktam érezni változó időközönként. Van, hogy kétnaponta, van, hogy hetente, de előfordul, hogy hónapokig semmi. Olyan ez az érzés, mintha "remegne" a szívem, esetleg összehúzódna vagy kihagyna egy ütemet, ilyenkor általában köhinteni szoktam egyet. Ahhoz tudnám legjobban hasonlítani az érzést mint amikor csuklik az ember, várja a következőt és érzi, hogy hirtelen elmúlt. Ez az érzés nincs konkrét szituációhoz vagy napszakhoz kötve, van amikor olvasás közben jelentkezik, de előfordult egyszer hogy sportolás közben éreztem. Ez az érzés rövid ideig tart, utána amilyen hirtelen jött olyan hirtelen múlik is el, rosszullét nem kíséri mégis ijesztő számomra. Általában úgy érzem ezután, hogy a szívem megnyugodott, bár előtte sem éreztem semmiféle problémát (persze lehet, hogy ezt csak bebeszélem magamnak) . Mi lehet ez, és mennyire veszélyes? Arra gondoltam, hogy a dohányzás és/vagy a zsíros ételek a felelős ezért, esetleg a testmozgás hiánya, de akkor is jelentkezett amikor sportoltam, egészségesen étkeztem és nem dohányoztam. A családban tudomásom szerint nincs szívbeteg, egyéb betegségemről sem tudok. Világ életemben stresszes voltam így erre is gyanakodtam, mostanában viszont egyáltalán nem érnek ilyen negatív behatások. Orvost eddig nem kerestem fel ezzel a problémával, azon kívül, hogy nem szeretek beteget jelenteni úgy gondoltam, hogyha évek óta jelentkezik néha-néha ez az érzés nem lehet olyan veszélyes, mégis jó lenne tudni mivel állok szemben. Válaszát előre is köszönöm! Egy aggódó beteg (? )

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza szív panasz témában

Kedves Kérdező! Vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani, hogy pontosan mi a probléma, egy fizikális alapvizsgálat és egy EKG elvégzése mindenképpen indokolt. A panaszai hátterében úgynevezett extraszisztolék is állhatnak- ezek nem sorban érkező ütések, melyek után igyekszik a szív ismét rendes ritmusban verni, ez néha rövid szünet után lehetséges, ilyenkor érzi a nagyobb dobbanást. Többféle extraszisztolé van, melyeket EKG-val esetleg 24 órás EKG monitorozással (Holter-vizsgálat) lehet kimutatni, az eredmény birtokában lehet dönteni a kezelés szükségességéről. Ez a probléma azonban gyakran nem igényel speciális kezelést. Kardiológiai kivizsgálás javasolt a fentiek tisztázására.

Koffein fogyasztás kerülése javasolt.

Addig is érdemes esetleg valamelyik recept nélkül kapható magnézium készítménnyel próbálkozni, a ritmuszavar gyakoriságát csökkentheti. Az alkalmazási előírás utasítása szerint szedje! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2013. szeptember 02., 18:13; Megválaszolva: 2013. szeptember 03., 19:19
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szív betegség?
Jo napot 9éve vagyok pánikbeteg 6évig szedtem antidepit 3éve nem szedem csak a nyugtatót azóta nagyon előjött a pánik egésznap stresszben élek...
Szív
Tiszteletem! Utóbbi félévben azt vettem észre hogy jelentősen csökkent a fizikai teherbírásom. Favágáskor vagy pl konditermi eddzésnél érzek...
Fájó, nem/nehezen mozgó váll...
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! (Igazából én magam nem 47 éves vagyok, de édesanyám, akinek a nevében kérdezek, annyi.) Pár hónapja volt, hogy...
Mi lehet a probléma?
Tisztelt Dr.Úr / Nő. A minap épp számítógépen beszélgettem a párommal amikor hirtelen a szívem összeszorult (mintha valaki megmarkolta volna) a...