Szívritmuszavar: nem mutatják ki

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Szívritmuszavarral küszködök, de az EKG és a Holter EKG sose mutat ki semmit. Néha lelassul a szívverésem, illetve olyat csinál hogy 3-at ver 1 kimarad. Ilyenkor a vérnyomásom normális a pulzus számom 50 körül van. Most az orvosom Frontint javasolt, mert szerinte idegi alapon van, mivel eddig nem mutatta ki semmi. Azt szeretném kérdezni hogy ha el kezdem szedni a nyugtatót, attól nem fog még jobban lelassulni a szívem? Illetve a Magnézium szedését nem említette, az segítene-e a problémámon Ön szerint. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Molnár Dóra válasza szívritmuszavar témában

Kedves Kérdező! A panaszai hátterében úgynevezett extraszisztolék állhatnak- ezek nem sorban érkező ütések, melyek után igyekszik a szív ismét rendes ritmusban verni, ez néha rövid szünet után lehetséges, ilyenkor érzi a nagyobb dobbanást, illetve mérhet alacsonyabb pulzust is. Többféle extraszisztolé van, melyeket EKG-val esetleg 24 órás EKG monitorozással (Holter-vizsgálat) lehet kimutatni, az eredmény birtokában lehet dönteni a kezelés szükségességéről. Ez a probléma azonban gyakran nem igényel speciális kezelést.

Ritkán jelentkező panasz esetén a ritmuszavar kimutatására esemény-Holter is használható. Általában nagyobb kardiológiai központokban elérhető ez a vizsgáló módszer.

Stresszhatás, túlzott koffein bevitel, fáradtság fokozhatja a panaszokat.

Megpróbálható valóban valamelyik recept nélkül kapható magnézium készítmény, a ritmuszavar gyakoriságát csökkentheti. Az alkalmazási előírás utasítása szerint szedje!

A nyugtató szedése a stressz szintet csökkentheti, esetleg ezen a módon a panasz is csökkenni fog. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. november 21., 13:29 ;Megválaszolva: 2012. november 23., 22:00
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kihagyó szívverés
Elektrofiziológiai vizsgálat
Szívritmuszavar vagy Pánikbetegség
Ritmuszavar
Szívritmuszavar