• Mellkasi fájdalom - mellhártyagyulladás vagy lehet szívizomgyulladás is?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 21 éves fiú vagyok, február 2-án csütörtökön vettem észre, hogy kicsit fáj a mellkasom, nyomásérzést tapasztaltam. Pénteken is éreztem, az egyetemi orvos megvizsgált, sumetrolint írt fel. Még aznap hazautaztam Pestről Székesfehérvárra, és otthon észrevettem, hogy inkább a bal oldalon fáj, és megijedtem hogy a szívemmel lehet valami. Elmentem a háziorvosomhoz, akinek elmondtam a tüneteket, megvizsgált, kaptam fortedolt és coderitet. Ezután eltelt a szombat, szedtem a gyógyszert, a fájdalom hol abbamaradt, hol visszajött. Vasárnap hajnal:bementünk a sürgősségire mert megint éreztem ezt a nyomásérzetet a bal oldalon (valamiért ott jelentkezik, illetve néha-néha a szegycsont alatt, de az el is múlik). Vettek vért, a vérképemmel minden rendben, mellkasröntgen negatív, EKG is rendben volt. Én rákérdeztem arra hogy akkor a szívem rendben van-e, doki mondta, hogy nagyon fiatal vagyok ehhez, és az EKG is negatív volt. Megkaptam az ekg papírt és a zárójelentést, amiben az van, hogy pleuritis, de a tüdőhangom is tiszta volt. A fájdalom nem erős, hanem egy folyamatos nyomásérzés, mintha lenne ott valami. A jobb mellemnél érzem, néha a szegycsontom is szúr egy picit, de az nem tartós, csak egyet-egyet szúr. Most vasárnap este is szintén így érzem, mellkasi nyomás, bal oldalon, emellett néha büfögéskényszerem van (mintha levegő szorult volna a gyomromba), illetve hurutosan köhögök. Meg egy kis étvágytalanság (de talán ez betudható a mai eseményeknek, amik valóban meg is viseltek kicsit) Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint kell félnem attól, hogy a szívemmel van baj, vagy tényleg csak valami légzőszervi betegség (Olvastam olyat, hogy ilyen hosszú ideig nem szokott fájni mellkas szívgond miatt, de nagyon aggaszt a helyzet, és meg is ijedtem rendesen). Illetve olvastam arról, hogy ilyen tünetet szívizomgyulladás is okozhat, és emiatt is eléggé félek. Erre mekkora esély van? És mit lehet rá szedni? Kérem segítsen! Köszönöm előre is! Vincze István

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkasi fájdalom témában

        Kedves kérdező! Továbbra is azt tudom írni, hogy az EKG-n nincs olyan eltérés, ami szívburok-gyulladásra, szívizom-gyulladásra utalna. A teljes képhez jó lenne látni labort (gyulladásos markerek, szívenzimek), ettől függően pedig szívultrahangot (van-e falmozgászavar, látható-e folyadék a szívburokban). A leírtak alapján valószínűbb a pleuritis, de ha a lázas állapot mellé légszomj, ritmuszavar társulna, javasolt kardiológiai vizsgálat.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2012. február 05., 20:39; Megválaszolva: 2012. február 08., 22:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: