Lehetek-e terhes menstruáció alatt?

Tisztelt doktor Úr/doktor Nő! Érdeklő szeretnék azzal kapcsolatban, hogy tegnapi nap folyamán a párommal együtt voltunk (menstruálok 2 napja) nem védekeztünk semmivel, nem szedek fogamzásgátlót sem és el ment a párom bennem. Az lenne a kérdésem, hogy terhes lehetek-e így nagy valószínűséggel vagy sem? Nem vettem be 72 órási tablettát sem. Mi tévő legyek? Köszönöm a választ előre is! Üdv

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza a terhesség témában

Sokan máig úgy gondolják, hogy a menstruáció alatt nem lehetséges teherbe esni. Holott az igazság az, hogy ha szex van, akkor bizony teherbe lehet esni ilyenkor is. Természetesen ilyenkor jóval alacsonyabb a megfoganás esélye, azonban kizárni nem lehet. A nőgyógyászok szerint a menstruáció alatt körülbelül 1-2% az esély arra, hogy valaki teherbe essen. Ehhez több tényező véletlenszerű együttállása szükséges, de ha éppen nem tervezel babaprojektet, akkor nem árt tudni, hogy mik is ezek. Az ovuláció, vagyis a petefészekben megérett petesejt kilökődése a ciklus közepén, nagyjából a következő menstruáció kezdete előtt 14 nappal következik be. Ha a petesejt nem termékenyül meg az ovuláció körüli termékeny napok során - ez körülbelül öt-hét nap havonta -, akkor vérzés kíséretében kiürül a női szervezetből. A menstruációval elindul a következő ciklus, illetve egyúttal a következő petesejt érési szakasza. Vagyis, ha neked mindig 28 napra jön meg a menzeszed, akkor elég nagy bizonyossággal tudhatod, hogy mikor vagy termékeny és terméketlen szakaszban. De mivel nagyon kevés olyan nő van, akinek óramű pontossággal ugyanannyi napra jön meg a menstruációja, teljes bizonyossággal külső segítség nélkül - hormonszintmérő vagy hőmérő - nem lehet megmondani, hogy ez mikor is következik be, mikor termékeny valaki. Ehhez jön hozzá még az a tény is, hogy a sperma nem az együttlét pillanatában termékenyíti meg a petesejtet, mivel néhány nap kell neki ahhoz, hogy eljusson a petevezetékig, ahol a fentebb említett indokok miatt nem zárható ki soha teljes bizonyossággal, hogy nem fog összetalálkozni egy megtermékenyíthető petesejttel. Tehát csak abban az esetben lehetsz biztos, hogy a menzeszed ideje alatt nem esel teherbe, ha ilyenkor is védekeztek. Óvszert használtok, akkor a menzesz alatti együttléteknél se hagyjátok el.

Kérdés: 2018. december 29., 12:33; Megválaszolva: 2019. január 02., 20:47
Kérdések és válaszok: Szexuális élet
Lehetséges a terhesség?
Lehetséges a terhesség?
Nem kívánt terhesség
Túl szűk, túl vastag?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Azzal kapcsolatban kérném a segítségét, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a páromnak túl nagy a pénisze? A hossza...
Nem érzek semmit szex közben
Egyszerűen nem érzek semmit szeretkezés közben. Nagyon szeretem imádom a párom, és nem görcsölok rá, mert külön lakunk és nem zavar senki és...