Májzsugor

Tisztelt Orvosok! Most derült ki, hogy édesanyámnak súlyos májzsugora van, ami alkohol fogyasztás miatt alakult ki.Kérdésem, hogy életmódváltással, az alkohol elhagyásával szinten tartható a mostani állapot? Szükség lesz nála a felgyülemlő víz leszívására is, mert sajnos nagyon hamar visszatermelődik.Ugye évei vannak még hátra, ha betart mindent, amit kell és nem hónapokban kell reménykednem? Válaszukat előre is köszönöm!

Dr. Plósz János válasza májzsugor témában

Tisztelt Kérdező!

Kérdésére még a labor- és a képalkotó vizsgálató alapján is nehéz válaszolni, mivel a májcirrhosis lefolyása erősen egyénfüggő. Alapvető kérdés az, hogy maradt-e még elegendő ép májsejt a máj regenerálódásához. Ha igen, akkor a toxikus okok elhagyásával az állapot javulása várható. Azonban ha a károsodás olyan mértékű, hogy a májsejtek nem képesek pótolni az elpusztult sejteket illetve ellátni a szükséges funkciókat, az állapot fokozatos romlásával kell számolni.

A májcirrhosis a hasűri vénás nyomás megemelésével szövődmények kialakulásával jár, melyek szintén életet veszélyeztető állapotot jelentenek (nyelőcső-visszértágulatok megjelenése, a hasüri folyadék felülfertőződése, a méregtelenítés elégtelensége miatt tudatzavar megjelenése) . Bizonyos laboratóriumi értékek (albumin, bilirubin, INR-érték) , a hasűri folyadék mennyisége és a központi idegrendszeri tünetek alapján a Child-Pugh féle pontrendszerben meghatározható a betegség stádiuma és meghatározható az egy éves túlélés esélye (ez a legenyhébb A stádiumban majdnem 100%, míg a legsúlyosabb C-ben 35) .Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Kérdés: 2009. július 07., 16:46 ;Megválaszolva: 2009. július 07., 16:46
Kérdések és válaszok: Szenvedélybetegségek
Májzsugor
TISZTELT SZAKÉRTŐ!   VOLT FÉRJEM 2000-BEN MEGÁLAPÍTOTT, AZÓTA KEZELETLEN MÁJZSUGORBAN SZENVED. ALKOHOLISTA, ÉN GONDOZOM. KB 2HÓNAPJA, ÉS TEGNAP...
Gyógyszer alkamazás
Jó napot. Az a gondom Hogy felkerestem egy addiktológust de nem sok a bizalmam hozzá, és miután úgy írta fel a Frontint hogy meg se kérdezte a...
Nárcisztikus személyiség zavar
Nárcisztikus személyiség zavar több pszichiáter megállapítása szerint.3 éve alkoholizmus is társul. Elviselhetetlen a viselkedése. Legalább 6 éve...
Hirtelen sóvárgás
Alkoholizmus