Alkohol PROBLÉMA

Tisztelt doktor úr/nő! Problémám bevezetése kép szeretném azt elmondani, hogy a párom családjáról lenne szó. Sajnos náluk az alkohol fogyasztás az napi szinten történik, mert,, sokat dolgozunk egész nap, megérdemeljük és jól esett". Szinte minden nap a elég ittas állapotban fejezik be a napot. A saját problémám pedig az, ha én közel lakom hozzájuk és elkerülhetetlen az, hogy ne találkozzunk így nekem is alkoholt adnak. Kezdetben még (4 éve) nem is tulajdonítottam neki nagy gondot, de most eljutottam arra a szintre, hogy heti 2-3 alkalommal sóvárgok az ital után. Többször eszembe jut naponta, lebeszélem magam, hol sikerül hol nem... Próbáltam azt, hogy csak heti 1-szer igyak csak hétvégén, de az nem ment sokáig. De én így nem szeretnék élni, nem szeretnék alkoholista lenni. Sokszor még lelkiismeret furdalást okoznak, ha nem fogadom el és meg kell magyaráznom, hogy miért és úgy néznek rám, mintha nem tudom mi történt volna... Nem tudom mit tegyek... Olyan tanácstalan vagyok. Az is baj, hogy azt nem tudom megtenni, hogy kerüljem a társaságukat... A jelenlegi helyzet utalhat alkoholizmusra? Nem is tudom, hogy tudnak-e nekem segíteni.... Üdvözlettel.

Kovácsics Bernadett válasza alkohol témában

Kedves 30 éves nő!

Még nagyon sok minden vár Önre, ha...

Ha már feltette a kérdést magában - lehet, hogy valami nincs rendben valem? - ez az első, nagyon fontos lépés! A legfontosabb talán az lenne, hogy tudjon meg többet az alkoholizmusról/alkoholbetegségről, pl:

Így képet kaphat a problémáról, át tudja gondolni, hol tart. A segítségnek széles skáláját kínálják manapság, nagy vonalakban olvashatja itt:

Ha nem tudja kerülni a családot, először érdemes kipróbálni, hogy nemet mond a kínálásra - sokszor előfordul, hogy ezt tiszteletben tartják. Ha nem így történik, akkor meg kell fontolni a súlyosabb lépéseket is.

A szenvedélybetegségekkel az a nehéz, hogy annyi időt és energiát elvesznek az életünkből, hogyha feladjuk őket, hirtelen ránk szakad a semmi - a feleslegesség, az unalom érzése. Az űrt mindenképpen érdemes valami értékesebbel kitölteni, pl. sport, olvasás, bármi, ami örömet okoz, és önbizalomnövelő.

Mindenképpen fontos személyesen megbeszélni ezt a gondot - az önsegítő csoportok óriási támogatást nyújthatnak, mert tagjaik hasonló problémákkal küzdenek - a neten biztosan megtalálja az Önnek elérhető csoportot (Önsegítő csoport - alkohol keresőszavakkal) , ill. szakember, akár kórházba, akár segítő szervezetnél (pl. Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatok)

Nagyon sok erőt, kitartást, türelmet kívánok ahhoz, hogy megtalálja valódi, értékes önmagát, és megkűzdve, megerősödve boldog emberként vihesse tovább életét!

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
 Kovácsics Bernadett
Kovácsics Bernadett Szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakember
Kérdés: 2016. június 21., 14:21; Megválaszolva: 2016. július 04., 09:52
Kérdések és válaszok: Szenvedélybetegségek
Alkoholizmus
A szóban forgó alkoholista egy hete még megkért, hogy vigyem el kocsival a közértbe, mert már ivott sört és így nem vezethet. Néhány napja már nem...
Alkohol függőség, alkoholizmus? 16...
Tisztelt Válaszadó! Bár a családunk mindig is szerette és űzte a sportot. Ez általában igaz is. Az idősebbik sógornőmnek 4 fiú gyermeke van....
Delirium tremens
Tisztelt Doktornő, Édesapám (64 év) állapotáról szeretnék írni és megtudni, hogy vajon lesz-e javulás az állapotában. Jelenleg delírium...
Alkoholfüggőség
Hová lehet menni alkohol elvonókúrára? Budapesti lakos a lányom, szeretne egy benntlakásos helyre elmenni. S.O.S
Bentlakásos intézet alkohol...
Kedves Bernadett! Édesanyám 62 éves, alkohol függőséggel küzd, már 8 éve. Kapott pszichátriai kezelést, gyógyszereket de sajnos nem volt tartós...