Szenvedélybetegek rehabilitációs részlege Csongrád megyében

Üdvözlöm doktornő, Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy Csongrád megyében vagy a szomszéd megyékben milyen Szenvedélybetegek rehabilitációs intézetek vannak jelenleg Magyarországon. Édesanyámnak keresek aki 45 éves és alkohol problémái vannak már körülbelül 7 éve és egyre gyakrabban talál okot az ivásra. Csak ebben az évben 3-4 alkalommal fordultunk meg a szegedi addiktológián, de most legutóbb javasolták a Nagyszénási rehabilitációs otthont, ahol 10-12 hónaposak a terápiák. De édesanyám a bekerülést követően 3 héttel otthagyta, és ahogy kilépet a kapun az első adandó alkalommal az italhoz nyúlt, majd hozzám jött szegedre és a háztömb előtt ült és vált rám természetesen ittas állapotban. Jelenleg az ünnepek közeledtével nem tudtam beszélni az orvosával, ezért fordultam önhöz, hogy hát ha tudna olyan helyet ajánlani ahol kicsit más a terápiás program. Gondolok itt arra, hogy édesanyámnak az nem tetszett, hogy nyíltan az érzéseiről kell beszélni napjában 3-4x, valamint természetesen a házi szabályzat ami az izolációs időszakban elég szigorú.

Legfrissebb cikkek a témában

Kovácsics Bernadett válasza szenvedélybetegség témában

Üdvözlöm!

A rehabilitációs otthon gyakorlatilag a szenvedélybetegek kezelésének "csúcsa", de úgy tűnik, nem vált - nem válik be - egyenlőre az édesanyja esetében.

A szenvedélybetegek gyógyulásának kulcsa a valódi motiváció, vagyis akkor történhet bármilyen változás, ha a szenvedélybeteg eldöntötte, és elindul ezen a sokszor nagyon hosszú és problémás úton.

Hogyan lehet édesanyja motivációját, akaratát elindítani? Ha rendszerszemléletben gondolkozunk, akkor nemcsak róla van szó, hanem a vele kapcsolatban álló emberekkel, de leginkább a családjával. Hogy édesanyja leül a házuk előtti padra ittasan, és várja, hogy majd Ön megmenti - ez egy tipikus játszma. Előre lehet tudni, hogy ugyan Ön majd kicsit mérges lesz - ez túlélhető, aztán valahogy lesz, mert megsajnálja édesanyját - mégiscsak az édesanyja, és keres majd egy újabb rehabilitációs intézetet, vagy bármit, aztán kezdődik újra minden. Lehet, hogy furcsának tűnik, de Ön is részese a történetnek. Amiben mégis az a jó, hogy mivel a rendszer része, ha változtat, változnia kell - muszáj változnia - a rendszer többi tagjának is, jelen esetben az édesanyjának is!

Ott indulhat el változás, ha egy picit másképp reagál majd, ami nem lesz könnyű - mindenképp fontos szakember támogatása ebben. A nagyon hatékony segítség - egyenlőre Önnek, aki akar változtatni ezen a helyzeten - a szenvedélybetegek hozzátartozói csoportja lehet. Ez egy önsegítő csoport, akik megosztják tapasztalataikat, ezzel új irányokat adhatnak, valamint azt a nagyon fontos dolgot, hogy ilyen problémája nemcsak Önnek van.

Szegeden, a SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrumban (6726 Szeged, Fésű u.4.) Farkas Attila, az önsegítő csoport mentora, akivel telefonon egyeztettem, várja az Ön hívását 2014. dec. 29.-én, vagy 30.-án, egyénileg tájékoztatná Önt közösen megbeszélt időpontban, hogy mire számíthat. (06/62/436-353)

Az édesanyja még nagyon fiatal - kívánom, hogy jól alakuljon az élete, ahogy Önnek is! Mindenképpen érdemes erőfeszítéseket tenniük!

Minden jót:

Kovácsics Bernadett

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
 Kovácsics Bernadett
Kovácsics Bernadett Szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakember
Kérdés: 2014. december 23., 00:04; Megválaszolva: 2014. december 23., 09:48
Kérdések és válaszok: Szenvedélybetegségek
Hirtelen sóvárgás
Jó napot Egy olyan dolog történt velem hogy nemrég hagytam abba a dohányzást és már másfél éve hogy nem használom a nikotin pótló szereket...
Alkoholizmus
A szóban forgó alkoholista egy hete még megkért, hogy vigyem el kocsival a közértbe, mert már ivott sört és így nem vezethet. Néhány napja már nem...
Alkohol függőség, alkoholizmus? ...
Tisztelt Válaszadó! Bár a családunk mindig is szerette és űzte a sportot. Ez általában igaz is. Az idősebbik sógornőmnek 4 fiú gyermeke van....
Marihuana stb
Kedves Doktornő! Olyan kerdesem lenne, hogy mekkora a valos veszelye annak, hogy ha alkalomszeruen 1-2 havonta 1x fogyasztok marihuanat illetve amfetamin...
Le szokás
Üdv. KB fél éve kezdtem egy szakítás miatt füves cigit szívni. Jó volt el terelte a gondolataimat. Viszont abba szeretném hagyni. Pár napja nem...