Szem haemangioma

Tisztelt Doktornő! 8 éves kisfiam bal szemén, pontosabban kötőhártyán tavaly haemangiomát fedeztek fel véletlenszerűen. Panasza nem volt, azóta sincs, bár az MR vizsgálat szerint 16X13X9 mm -es nagyságú, szabad szemmel mi nem látjuk, mert a szemhéj alatti részen kezdődik és az orbita részbe folytatódik. Elismert szakorvosnál jártunk Debrecenbe aki maximálisan megnyugtatott, hogy ezzel teendő nincs, műteni nem kell, veleszületett, nőni már nem fog stb.Többet oda vissza nem is rendelt a főorvosnő, a területileg ill. szemészeten éves kontroll vizsgálatot javasolt. Múlt héten elvittük a gyereket a helyi szemészeti ambulanciára mert a szemén "buborékszerű" valamit láttunk. Megvizsgálta, kötőhártya ciszta egyik szemén 2, a másikon egy található, különböző méretűek. Azonnal menjünk Debrecenbe, mert ő a haemangiomával nem tud mit kezdeni, és a cisztákkal is ilyen esetben nem tudja mi a teendő, szóval rendesen megijesztgetett. 1 hónap múlva kaptunk időpontot Debrecenbe. Kérdéseim: ha nem okoz panaszt a haemangioma akkor csinálnak e vele valamit, egyáltalán mennyire hozzáférhető, műthető-e, kell e valamire különösen odafigyelnem, sportolhat-e a gyerek, ez bevérezhet-e, és a kötőhártya cisztáknak milyen kezelése létezik, egyáltalán megelőzhetőek e ezek, vagy hajlam kérdése, hogy ennyi van neki. Köszönöm szépen a válaszát! Egy nagyon aggódó anyuka

Dr. Papp Júlia válasza szem hemangioma témában

Tisztelt kérdező! A veleszületett haemangiomák esetén, ha panaszt sem okoznak, méretük sem változik stb. valóban nem szükséges műtétileg beavatkozni. Ugyanakkor érdemes azért kontrolláltatni a méretét, esetleges összeköttetéseit. Ha a csontos szemgödörben helyezkedik el - amint írta is - az orbita biztonságos védelmet nyújt a haemangiomának akkor igazából a sportolásnak sincs akadálya. Természetesen vigyázni így is kell normál mértékben, ésszerű határok között. A kötőhártya cysták szintén ártalmatlan elváltozások, az arra hajlamos egyénekben gyakran jelentkezhetnek. Minimális műtéti beavatkozással a folyadék "leengedhető". A kisfia esetében szerintem azért küldték vissza kontrollra, hogy ellenőrizzék nincs-e összefüggésben a haemangiomával.

Kérdés: 2011. március 31., 11:14 ;Megválaszolva: 2011. április 04., 11:36
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látászavar
Tisztelt Doktorúr! Több, mint 10 éve vagyok rövidlátó, asztigmiával. Szörnyű látászavarom van, már több, mint fél éve. Az egyébként tiszta...
Szemfenéki - üvegtesti vérzés
Torz látás
Üvegtesti homályok
állandó szemgyulladás
Állandó szemgyulladásom van. Csíp, szúr a szemem. Allergiatesztem 80 allergénre negatív , vérből vették a mintát. Nem csipás a szemem. Szedtem...