Hogy romolhat ennyit a rövidlátás?

A 12 éves fiamnál az elmúlt évben rövid látást diagnosztizáltak, és szemüveget kapott. -1, 5 volt mindkét lencse, kb. 1 év sem telt el és az egyik szeme 1 egészet romlott. Szeretném megkérdezni, hogy ebben a betegségben ez szokványos dolognak számít-e, hogy kb. fél-1 év elteltével új szemüvegre van szüksége, mert ilyen sokat romlott a szeme. A lézeres műtét hány éves kortól javasolt, engedélyezett? Számíthatunk rá, hogy tovább romlik a gyerek szeme, míg nem műtik meg?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a rövidlátás témában

Tisztelt kérdező! A rövidlátás (myopia) általános "lefolyása" során fél évente 0, 5-1, 0 D-t romolhat a gyermek szeme. Ezért is javasolt a 6 havonta végzett kontroll szemészeti vizsgálat. A szemüveg dioptria értéke kiskamasz- és kamaszkorban, amikor a testmagasság is hirtelen változik, jelentősebb mértékben fokozódik. A lézeres műtét már csak akkor javasolt, ha stabilizálódott dioptria érték. Ha a dioptria stabilizálódás előtt végeztetik el a műtétet, attól még a rövidlátás fokozódása nem áll meg. Fél- vagy egy évvel a műtét után ismételten szemüvegre lesz szükség. A már műtött szemen viszont sokkal nehezebb - ha lehetséges egyáltalán - az újabb lézeres beavatozás megtervezése, elvégzése.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2010. augusztus 09., 20:27; Megválaszolva: 2010. augusztus 11., 17:23
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Begyulladt szem
Könnytő lévő pötty
Lüktető villogas a szemben
Elocom kenőcs és zöldhályog
Mennyire lehet komoly baj?