Távollátás

Üdvözlöm. 26honapos kisfiammal voltunk a szemészeten, ott azt mondták minden rendben van a szemével. Mikor elolvastam a leletet a diagnózishoz az volt irva, hogy Hypermetropia /távollátás.Otthoni látásvizsgálat külön-külön szemmel. Akkor ezt most miért irták, ha nincs gond a szemével? Vissza sem kell mennünk. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Bodnár Edina válasza távollátás témában

Tisztelt kérdező! Nehéz műszeres vizsgálat nélkül pusztán a leírásra támaszkodva véleményt formálni a kisfiával kapcsolatban. A szemgolyó  az első néhány évben nő jelentősen - gyermekkorra szinte már a felnőttkori méretet is eléri. A szemgolyó növekedésével, nő a szem tengelyének hossza és így a törőereje csökken ("mínuszos" irányba változik). Tehát a kisfia korában a szem fénytörése "normálisan" hypermetrop, (+), távollátó. A kisfiú növekedésével csökken ez a plusz dioptria érték a "normális" nullára, emmetropra. (Ha már ennyi idősen emmetrop, azaz nulla dioptriás lenne a kis szemének a fénytörése később rövid látó lenne, mínuszos szemüveget kellen hordania.) Valószínűleg ebből adódhatott a félreértés a szóbeli és írásbeli tájékoztatás között.

Megválaszolva: 2010. május 17.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Távollátó
Tisztelt Doktornő! Kislányom távollátó, kérdezném mit jelent ez, 2 éve 1, 5D-s szemüveget visel.köszönettel
Szemvizsgálat és szemromlás gyermeknél
Tisztelt Szemész! Kisfiam távollátó, 6.0 ill. 6.5 dioptriával. Ma voltunk orvosnál, az eredmény: V: 0, 9 0, 8 ezek összekapcsolva 1.0. Ezek az eredmények a...
Távollátással kapcsolatban mi az, ami...
Kedves Webdoktor! nemrégóta hordok szemüveget, -0, 5 -t. még soha nem volt szemüvegem, nem is vagyok jártas a távollátás témában, ezért ismerőseim...
Makula, deregenácó
Szemvizsgálat alkalmával az alábbi diagnózist kaptam: (fárad a szemem, olykor homályosabban látok) AR: 0,25-0,25 125 -0,25 118 Érz. után IOP 18/17 Hgmm...
Chorioretinális gyulladás
Pupillatágítás fájdalmas utóhatása?