• Gépi szemvizsgálatkor mit néznek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        Kisfiam 4 éves. Gyerekorvosunk elküldött szemorvoshoz, mert nem tudtuk eldönteni, hogy az egyik szemével nem tudta e elolvasni a táblát, vagy már csak nem volt kedve. Ma voltunk a szemésznél. Kisfiam minden figurát látott. Utána még csináltak géppel valamilyen vizsgálatot. Ez lenne az egyik kérdésem, mivel laikusként sajnos nem tudom, hogy ilyenkor mit néznek meg. Ezt az asszisztens végezte. Utána behívott a szemész orvos, és közölte velem, hogy 1 hónap múlva menjünk vissza, mert a fiamnak kell szemüveg, és elötte 3 napig cseppentsek Atropint a szemébe. Még kérdéseket sem tudtam feltenni, hogy miért is kell szemüveg, már ki is lettünk tessékelve. Nagyon feldúlt ez az eljárás.....Ha ennyi információból tud nekem válaszolni, vagy bármilyen tanácsot adni, nagyon megköszönném Önnek.

        Tisztelettel, Margaréta

        WEBBeteg szakértő válasza a szemészeti panasz témában

        Tisztelt kérdező! A gyermekorvos nagyon jó megérzéssel küldte Önöket a szemészetre. Ilyen kicsi korban nagyon gyakori, hogy bár tökéletesen végigolvassa a táblát lehet, hogy szüksége van szemüvegre. A gyerekek szeme tökéletesen tud alkalmazkodni - akár még 10-13 dioptriát is le tudnak győzni a szemizmok az alkalmazkodásának segítségével. Ugyanakkor ha folyamatosan alkalmazkodik a szem az fejfájást, a szem megerőltetését okozhatja. Szűk pupilla mellett bármennyire is jól együttműködő, ügyes a kisfia csak nagyon korlátozottan értékelhetőek a vizsgálatok. Ezért volt sajnos ennyire rövid a vizsgálat.

        Az alkalmazkodást segítő szemizmok akaratlanul működnek, tehát csak pupilla tágító szemcsepp segítségével lehet a működésüket felfüggeszteni. A pontos számítógépes és kézi műszeres leméréshez pedig arra van szükség, hogy a pupilla szemizmai ne működjenek. A vizsgálat segítségével tudhatjuk meg, hogy van-e fénytörési hibája, esetleg kell-e szemüveg az apróságnak. A pupilla tágító szemcsepp (Humacain vagy Atropin csepp) kicsit csíp, erre érdemes a kisfiát előre felkészíteni. A szembogarat már az első cseppentés alkalmával meg fogja tágítani, de három nap alatt tágul ki alaposan. Sőt ez a szembogártágasság az igazi jele, hogy valóban belement a szemcsepp a szembe - hogy jól cseppentett! A megtágult szembogár mellett a szeme fényérzékenebb lesz (napszemüveg jó lenne), valamint homályosan fog látni és refelexesen dörzsölni próbálja majd - ezt lehetőleg ne engedje. Fontos, hogy mindkét szembe cseppentsen és ne felejtse el a vizsgálat napján is becseppenteni (érdemes a vizsgálatra is elvinni, mert szükség esetén ott is újra kell cseppenteni.) Ha a mérés szerint szemüvegre lenne szükség akkor újabb időpontban vissza kell majd menni szűk pupillával. Ez azért lesz fontos mert szűk pupillával újra élesen lát a gyerek és így fel lehet próbálni az új szemüvegét, ki tudja választani a legkényelmesebbet magának.


        Dr. Papp Júlia, szemész
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-03-03 14:02:15; Megválaszolva: 2010. március 03., 14:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: