Szemészeti ok állhat a ptobléma hátterében?

Tisztelt Doktor Úr! A problémám amivel kapcsolatban írok nem új, legalább hét - nyolc éve jelen van az életemben, de szorongós SM betegként mostanában előjött a hipochondriám. Szóval legalább egy évtizede feltűnt nekem, hogy ha mondjuk egy lapon egy szöveget nézek bizonyos szögből és távolságból, a betük halovány "árnyékát" is látom részben felettük, ugyanígy számítógép monitoron is, vagy ha egy fekete felületen egy piros ledet látok, akkor felette egy másikat halványabban. Ahogy utána olvastam ez szellemkép lehet. Tudom, hogy vélhetően nen indokolt pánikba esnem ennyi idő után, hiszen igazából csak egy igen apró kellemetlenség szerencsére. A szemeimmel, látásommal kapcsolatban a következőket találom fontosnak megosztani. A papilláim kisgyerek korom óta kissé elmosódottak, 2015-ben üvegtesti borrúságot állapítottak meg. 2013-ban volt egy szerencsére enyhe látóidegyulladásom. Az MR képeken gondolom ennek a nyoma szokott lenni a nervus opticus megvastagodása, elvékonyodása. Tudok róla, hogy Astigmatismusom van, illetve ha jól értelmezem enyhén rövidlátó vagyok: Visus o.d: 0,8-0,5 D cyl 180=1,0 o.s: 0,6-0,75 D cyl 180=1,0. Ez a lelet 8 éve készült, azóta úgy hiszem nem vizsgálták ezeket az értékeket. Az még érdekes lehet, hogy a hat évvel idősebb testvéremnél két-három éve szürkehályog műtétre volt szükség. A fenti tüneteimmel kapcsolatban azt olvastam több helyen, hogy az, ha az egyik szem letakarásával nem szűnik meg, akkor szemészeti okuk van vélhetően. Megerősítene ebben? SM shub biztos nem, ha közel egy évtizede észlelem, gondolom maximum az egykori látóideg gyulladás hozadéka lehet még. Életszerű az, hogy a szemem enyhe deformitásai, üvegtesti homály, enyhe rövidlátás, ilyen mértékű astigmus okozza ezt a jelenséget? Gondolom szemüveg esetleg segíthetne, bár ahogy olvastam nem biztos. Januárban megyek a neurológiára, szerintem hat - nyolc év után ebben a korban szemészetre is elmehetnék. Válaszát előre is kőszönöm.

Dr. Cserháti Zoltán válasza szemészeti panasz témában

Kedves Uram!

Elnézést a késői válaszért. Mindenképpen javasolnék egy szemészeti vizsgálatot (CFF, makula és papilla OCT, pupillatágításos szemfenék vizsgálat), főleg, hogy ennyi ideig nem járt szemészeten. Az Ön által leírt panaszokat magyarázhatják a fentiek, ahogyan az is, hogy mindkét szemén cilinderes szemüveges korrekciót igényelne, ezért javasolnám, hogy viseljen szemüveget. Lehetséges, hogy a látóidegfő gyulladás következtében maradt vissza ez a probléma, ezt innen, ilyen formában nagyon nehéz megmondani. Esetleg egy látótér vizsgálat is szóba jön, de mindezek inkább azért fontosak, hogy pontosan rögzítsük a jelenlegi állapotot és folyamatosan kontrolláljuk a változásokat.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2021. december 21., 18:32 ;Megválaszolva: 2022. január 05., 22:58
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Vegyem komolyabban a tüneteket?
Mindkét szememet műtötték szürke-hályoggal, (2011 jobb, 2016 bal) . Azóta szemüveget hordok olvasáshoz, számítógépezéshez a pontos jó látás...
Fáj a szemem
Tisztelt Dr Úr! Már több hete arra ébredek, hogy fáj a bal szemem, akkor is ha nem azon az oldalamon alszom. Eleinte arra gondoltam, hogy biztos...
szem égése
Tisztelt Doktor Úr! 38 éves nő vagyok, pajzsmirigy alulműködésem van,3 éve, amit ugy tudtam meg, hogy 1hónapig folyamatosan könnyezett a szemem és...
Szembetegség?
Kedves Doktorúr! Este miután leoltottam a villanyt, egy szürke fátyol jelent meg a bal szemem előtt félhomályban (valamennyi fény még szűrődött...
Szürkehályog?
Kedves Doktorúr! Tegnap éjszaka amikor leoltottam a lámpát lefekvés után, észrevettem, hogy félhomályban (valamennyi fény még szűrődött be...