• szemfenék vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         


        Tisztelt Doktornő!

         

        Kislányom 16 éves 4-5 éve kezdődött nála fejfájással társuló jobb oldali látótérkiesés, amely kb. 2-3 óráig tart, utána követi egy erősebb fejfájás, a látótér kiesés és a fejfájás is spontán fél nap alatt elmúlik.

        Voltunk szemvizsgálaton, Fundus: Ép papillák. O: kanyargós erek, ez az ami engem nyugtalanít.  Elő jegyezve neurológiai vizsgálatra májusra.

        Eredmények a szemészeten: BUT 10/10    schirmer:20/20mm

        T 14/15 Hgmm

        Réslámpa neg. pupilla reagál, szabad szemmozgások. T-K=O Lang teszt neg.

        Tágítás: 1 cs mydrum

        REF +o, 25+0, 25 cyl 19

                +o, 25+o, 25 cyl 78

        Lencse tiszta

        Üvegtest tiszta

        Kérem válaszát!

         

        Maradok tisztelettel! Kovácsné

        WEBBeteg szakértő válasza a szemészeti lelet témában

        Tisztelt kérdező! A szemfenéki érhálózat lefutása, az erek kanyargóssága, az artériák és vénák kereszteződésének megjelenése különféle ereket érintő szisztémás betegségre utalhat: pl. magasvérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés stb. Az Ön esetében jelentkező igen intenzív, féloldali fejfájást kísérő szemészeti tünet felveti a migrén lehetőségét. A migrénes fejfájásban felttelezhető az erek elváltozása, így a szemfenéki status ezt erősítheti meg. Ugyanakkor teljesen negatív, rendben lévő szemészeti status önálló tüneteként leírt kanyargós érlefutás lehet normális, egyéni variáns is. A szemészeti értüneteket önállóan, kiragadva értelmezni, kizárólag ebből következtetést levonni elhamarkodott lenne.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-23 07:44:21; Megválaszolva: 2010. február 23., 07:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: