Ambuláns vizsgálati lap értelmezése.

Ép elülső szegmentumok, lencsék helyén enyhe sárgás maghomályokkal (idem) . Tiszta üvegtestek. Éles határú, kissé halványabb papillák, temp. vékony peripap. athrófiával. Kornak megfelelő erek, jobb maculában pigmentzavar, bal maculában szintén, de jelentősebb mértékben, ill. élénkebb ferlexcsillogással. Epikrízis: presbyopia o.u.; astigmia o.s.; phacoscler. incip. o.u. (idem) ; deg.mac.lut.incip. o.u.

Dr. Cserháti Zoltán válasza szemészeti lelet témában

Kedves Uram!

A csatolt leírás egy szemészeti rutinvizsgálat része, réslámpás és szemfenéki vizsgálattal egybekötve. (Két szemre vonatkoztatva a következőket tudnám mondani.)

Ép elülső szegmentum: a szem elülső része egészséges, ép, durva kóros eltérés nem látható a kötőhártyán, szaruhártyán, az elülső csarnokban, a pupilla területén, a szivárványhártyában.

Lencsék: akinek szürketályogja van, akkor ez a terület "szürkül" el, vagyis ebben a lencsében alakul ki a homály. Az Ön esetében enyhe sárgás maghomályok láthatóak, melyik az előző vizsgálattal megegyezőek, vagyis nem változtak (idem).

Üvegtestek: a szem "középső" része, ez egy ún. kocsonyás anyag, amely alap esetben tiszta.

Szemfenék (A szem hátsó részének leírása): papilla - ez a látóidegfő, az az ideg, amely összeköti az agyat a szemmel. Az Ön esetében kissé halványabb, ez a kornak teljesen megfelel. "Temporalisan vékony peripapillaris athrófia" - a papilla vizsgálata során ezt is le szoktuk írni, számos oka van, de nem tűnik jelentős mértékűnek. "Kornak megfelelő erek" - a szemfenéki ereket érdemes bővebben leírni, külön az artériákat-vénákat, a leírás szerint nincs komoly probléma. "Jobb maculában pigmentzavar, bal maculában szintén, de jelentősebb mértékben, ill. élénkebb reflexcsillogással" - a macula (fovea) területén van az éles látás helye, vagyis itt látunk. Az Ön esetében már látható, hogy ún. pigmentzavar van jelen, bal oldali túlsúllyal. A későbbiekben írok erről, de ez időskorban gyakrabban fordul elő, rendszeres ellenőrzést igényel.

Az epekrízis részben az ou. azt jelenti, hogy mindkét szemre vonatkozik a diagnózis.

Presbyopia: öregszeműség, vagyis közeli olvasószemüveg javasolt.

Astigmia: cylinderes szemüveg viselése javasolt bal oldalon.

Phacoscler. incip.: mindkét oldalon az előző vizsgálattal megegyező szinten lévő szürkehályog van.

Degeneratio macula lutae: Időskori maculadegeneratio van mindkét szemen, ez egy ún. szemfenéki meszesedés, számos formája van, rendszeres kontrollt igényel.

Azt tanácsolom, hogy a következő alkalommal bátran kérdezze meg kezelőorvosát arról, hogy mi mit jelent az ambuláns lapon.

Üdvözlettel,

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2022. február 24., 15:39; Megválaszolva: 2022. február 26., 11:01
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemvizsgálat eredmény
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Az alábbi leletet kaptam kézhez. A vizsgáló orvos nem emlitette, hogy lenne tennivaló. Önnek mi a véleménye...
Szemészeti diagnózis
Tisztelt Hölgyem/Uram! Szeretnék érdeklődni hogy az orvosi alkalmasságin bal szememnél mutatott Cyl -0,25 és Ax 90 mit jelent pontosan továbbá az...
Progresszív lencse tünetek nélkül?
Tisztelt Doktor Úr! 44 éves férfi vagyok, külföldön dolgozom. Elmentem egy szemorvoshoz, mert itt a szemüveg felírásához szemorvosi vizsgálat...
Hogyan értelmezzem a szemészeten...
Nemrég jártam szemészeti szűrőviszgálaton, ahol felirtak számomra egy szemüveget. Arra lennék kíváncsi, hogy ez egyszerűbben hányas sph, cyl és...
Ambuláns lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő! Szeretném értelmezni a szemészeten kapott leletemet... Igazából az érdekelné, hohy pó tosan mit is jelent amit a helyi doktornő...