• Gyermekszemüveg és fejfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Válaszadó!
        Az volna a kérdésem, hogy 9 éves kislányom két hete kapott szemüveget mind két szeme -0, 75-ös.
        Amikor megkapta örült, hogy jobban, élesebben lát vele, de azóta szinte mindennap mondja, hogy fáj a feje.
        Ha levette a szemüveget kicsit jobb lett neki, de most már akkor is fájlalja ha nincs fent a szemüveg. Mi a teendőnk ilyenkor? Továbbá az is kérdés, hogy mivel ő rövidlátó (enyhén) mikor hordja ezt a szemüveget? Csak iskolában és csak az órákon vagy egész nap rajta kell, hogy legyen? Előfordulhat, hogy még sincs szüksége szemüvegre? a számítógépes szemvizsgálat is 0, 5 eltérést mutatott..

        Válaszukat előre is köszönöm Némethné Nagy Mariann

        WEBBeteg szakértő válasza a rövidlátás témában

        Tisztelt kérdező! A válaszolást a kérdés végéről kezdeném. A számítógépes szemvizsgálat nagyszerű módszer, de gyerekeknél előfordul, hogy nem megbízható. Bármennyire jól működik együtt, könnyen vizsgálható a gyermek a nagyszerű alkalmazkodó képességnek köszönhetően nagy a bizonytalanság a mérés pontosságát illetően. A fenn szereplő vizsgálati érték: 0, 5 a mért dioptria értéket jelöli? Nagyon fontos az előjele is a mért eredménynek. A -0, 5D mindkét szemére vonatkozik? Gyermekek estében az az elfogadott álláspont, hogy a szemüveges korrekció vagy nem szükséges vagy igen. Viszont ha szükség a szemüvegre akkor azt folyamatosan kell viselni (természetesen mérlegelni kell a sportolás alatt, tornaórán stb.) egész nap. Nagyon fontos annak a tisztázása, hogy a szemüveg felírása, számítógépes lemérése során a pupilla meg volt-e tágítva. Ilyen fiatalok esetén a szem alkalmazkodó képességét teljesen fel kell függeszteni szemcseppel, hogy pontos eredményt kapjunk. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a gyerek a kis dioptriájú mínuszos lencsét választja ami kis mértékben kicsinyített, de élesebb képet ad. A szemizmok túlzott igénybevétele miatt azonban a szemüveg viselése fejfájást is okozhat. Érdekes módon a szemizmok görcsös összehúzódása miatt a szemüveg levétele után is fennmaradhat átmenetileg a fejfájásos panasz. A legfontosabb teendő kontroll szemészeti vizsgálat pupilla tágítással.


        Dr. Papp Júlia, szemész
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-18 18:38:11; Megválaszolva: 2010. február 18., 18:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: