• Fejfájás és kontaklencse összefüggése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/nő! 1-2 napja különös fejfájás kínoz, ha lehajolok, akkor a tarkóm környéke, egyébként pedig a halántékom felé érzem a fájdalmat, de van, hogy teljesen behatárolhatatlanul fáj. Enyhe hányingerem is volt már. Ez előtt volt, hogy egyik nap kontaklencsét, a másikon szemüveget viseltem(de a kettő között csak cilinderben van különbség) és a legutolsó váltásnál szemüvegről kontaklencsére még nem fájt az nap, hanem az utána következő kettőn. Mi okozhatja a fejfájásom, ez a váltogatás, vagy valami más? Másik kérdésem pedig az lenne, hogy ha a szemem eresedne a kontaklencse alatt, annak lenne-e valamilyen általam is látható/érezhető jele, vagy azt csak szemészeten tudják megállapítani? Mióta olvastam, hogy meg is lehet tőle vakulni, folyton rettegek ettől... Előre is nagyon köszönöm válaszát! Csilla

        WEBBeteg szakértő válasza a kontaktlencse témában

        Tisztelt kérdező! A nem megfelelő korrekció - akár szemüveg, akár kontaktlencse - valóban okozhat tarkótáji és halántéktáji fejfájást. Ez a típusú fejfájás ugyanakkor független a testhelyzettől. A korrekció váltogatása, ha a dioptria érték megfelelő nem okoz fejfájást. A szem rövid idő alatt meg tudja szokni az új korrekciót. A testhelyzettel változó intenzitású fejfájás oka általában keringési eredetű, érelváltozás vagy izom eredetű tónusos lehet. A rendszeres szemészeti kontroll, megfelelő kontaktlencse ápolás mellett a szem ereződésének kialkulására minimális az esély. Az ereződés oka általában a nem megfelelő kontaktlencse illeszkedés. Túl laza illeszkedés esetén a lencse könnyen elmozdul, úszik a szemen, könnyen kieshet. Túl szoros illeszkedés esetén pedig még természetes kontaktlencse mozgás sem észlelhető, nehéz a kontaktlencse eltávoltása. Ebben az esetben nem kap megfelelő oxigén ellátást a szaruhártya, emiatt vizenyő alakulhat ki homályos látással stb. Fontos a finom tünetekre odafigyelni és időben felkeresni a szeészeti szakrendelést.


        Dr. Papp Júlia, szemész
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-16 22:28:08; Megválaszolva: 2010. február 16., 22:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: