• Hogyan lehet a domináns és alárendelt szem közötti egyensúlyt korrigálni?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        26 éves lány vagyok. Gyerekkorom óta kell viselnem szemüveget állandó jelleggel. Ezt így is teszem. Kancsalságom is van.

        Rendszeresen járok ellenőrzésre, és most legutóbb lett egyértelmű, hogy az egyik szemem túl domináns. Vagyis az az ún. "vezérszem".

        A domináns szemmel sokkal élesebben látok, mint a másikkal.

         

        Hogyan lehetne ezen korrigálni?

        Gyerekkoromban volt felváltva takarva, ez javíthat még ebben a korban? vagy mit lehet tenni?

         

        WEBBeteg szakértő válasza a szemészeti panasz témában

        Tisztelt kérdező! Teljesen természetes jelenség, hogy az ember nem használja "egyenrangúan" a két szemét. Az egyik a domináns vagy más néven a vezérszem. Egyszerű vizsgálattal meg lehet állapítani a mindennapi gyakorlatban melyik az: pl. relfexesen melyik szeme elé emeli a látcsövet, vagy ha egy kis lyukon szeretne átnézni melyik szemét használja. Ennek a kérdéskörnek az eldöntése nagyon fontos például a progresszív kontaktlencse illesztése során, amikor is a két szembe más-más dioptria rendszerű kontaktlencse kerül. Szintén fontos amikor szürkehályog műtét során a "monocularis", egyszemes korrekciót választják. Mely során a domináns szembe olyan műlencsét ültetnek aminek segítségével távolra, a másik szembe pedig olyat amivel közelre lehet jól látni. Ugyanakkor a két szem látásélességében nem kell, hogy különbség legyen - tehát egyformán élesen lát mindekettővel. Ha  domináns szemen valamilyen betegség (zöldhályog, szürkehályog stb.) vagy sérülés miatt leromlik a látás, attól még ez a szem (immárom a gyengébb) marad a vezérszem. Sajnos ilyen esetekben sokkal zavaróbb a páciens számára a látáscsökkenés. Ettől a kérdéskörtől jól elkülönül a tompalátóság kérdése. Ha ugyanis kancsalítás miatt az egyik szem gyengébb marad (még minimális mértékben is) azon sajnos már ennyi idősen javítani a gyakorlati tapasztalat szerint nem lehet. A takaráshoz hasonlatosan a közeli kitartó munkához esetleg lehet a gyengébb szemet igénybe venni, erőltetni - de jelentős javulás a tapasztalatunk szerint már nem következik be.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-14 17:09:15; Megválaszolva: 2010. február 14., 17:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: