• Csecsemőkori szürkehályog

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!

        A kislányunkon 3 hónapos korában észrevettük, hogy a szemlencséje elszürkült. Az orvosok megállapították, hogy veleszületett szürkehályogja van, amit apai ágon örökölt. 5 hónapos korában megműtötték a bal szemét, ami addigra bekancsalított, a szemébe +21, 5 D -ás Acrysoft SA60AT típusú műlencsét ültettek. Egy hónap múlva jobb szemét is megműtötték amibe +19, 0 D – ás Acrysoft SA60AT típusú műlencsét ültettek. A műtéteknél semmilyen komplikáció nem történt, de rá 9 és 10. hónapra utóhályoggal műtötték. A műtétek után szemüveg hordása javasolt, amit 10 dioptriával kezdtünk. Mivel a szeme gyorsan nőtt. mára már 1, 5 évesen a kislányunk csak 3, 5 dioptriás bifokális szemüveget hord. A jobb szemét napi 2 órában takarni kell mivel kevésbe konvergál. Azonban a dioptriák nagyarányú csökkentésével, nem látunk lényeges javulást. A tapasztalataink néha ellentmondásba keverednek. Mire is gondolunk?: például látja a legkisebb borsószemet, tudja mire való, de a mesekönyvben nem ismeri fel az ott lévő állatokat, látja a szappanbuborékokat de a tévét 10 cm-ről nézné. Sokszor oda sem néz amit csinál, csak érzései irányítják. Ugyanakkor a szem és kéz koordinációja teljesen összehangolt. A távolabbi tárgyakra nem fixál rá, fókuszpontja is nagyon közel van.

        A kislány nagyon aktív, hamar megtanult járni és már 1.5 évesen beszél. Jól tájékozódik, idegen emberekkel is könnyen teremt kapcsolatot. A korára jellemző tárgyakat felismeri és tudja használni. Mégis ami igazán fejlesztené: mesekönyv, formák behelyezése, szivacspolifomból nagyméretű alakokat nem ismer fel.

        Aggódunk, hogy a későbbiek során- gondolunk itt az óvodára- látása miatt nem tud lépést tartani társaival. Mire számíthatunk? Ez normális fejlődés az ilyen műtéten átesett gyerekeknél? Esetleg speciális óvodába vagy iskolába kell járatnunk a látása miatt? Milyen mértékű javulás várható? Mit mutatnak a tapasztalatok?

        Válaszát köszönjük! Két aggódó szülő

         

        Szívesen fogadunk szülői tapasztalatokat! Email:[email protected]

        WEBBeteg szakértő válasza a szürkehályog műtét témában

        Kedves szülők! Minden gyermek más, nagy egyéni különbség mutatkozik az érettségben, a fejlődés ütemében. Ki mikor válik "éretté", érdeklődővé, mi köti le, mit szeret csinálni, mivel játszik szívesen? Nagyon megnyugtató amit leírtak a beszéddel, járással kapcsolatban. Szépen megnevezi a tárgyakat és ügyesen tudja használni őket. Nézetem szerint nem szabad aggódni és nem szabad ezt a kicsi felé sugározni, hogy az "igazán fejlesztő" mesekönyveket stb. nem szereti. Az írásából kiderül, hogy nagyon szerető, figyelmes környezet veszi körül a kis apróságot. Szemészeti szempontból nagyon szerencsés a gyerkőc, hogy időben észlelték a szürkehályogot és gyors, megfelelő ellátást kapott. Az időben történt műtét megelőzte, hogy a bal szem "ellustuljon", tompalátóvá váljon (ezt jelezte már a bekancsalítás). Az utóhályog a gyerekek gyógyulási folyamatában természetes, szinte várjuk, nem igazán kerülhető el. A szemüveg dioptria változása is pontosan követi a "tankönyvet". A bifocalis szemüvegre pedig azért van szükség, mert a műlencse alkalmazkodó fokuszáló képessége nem olyan mint a természetes lencséé. Ha a látásélessége is megfelelő nézetem szerint nem kellene a gyerekközösségből kiemelni nem kell benne tudatosítani, hogy ő más valamiért eltérő. A javulást, majd nagyobb korában a látásélesség alakulásával lehet jobban lemérni. Ennek alakulásával szinkron változhat a szemtakarás mértéke, időtartama is.


        Dr. Papp Júlia, szemész
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-03 14:12:16; Megválaszolva: 2010. február 03., 14:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: