Szürkehályog asztigmiás szemen + részleges üt. hh leválás

Kedves Doktornő! Idén márciusban észleltem először homályos látást a bal szememen, amely kiskorom óta gyengébb, asztigmiás, emiatt jobb szemet letakart plusz 3-5 dioptriás szemüveget hordtam 6-14 éves koromig és felnőtt koromra tompalátó maradt. A jobb szemem teljesen ép, élesen látok vele, sem rövid sem nem távollátó. Áprilisban szürkehályogot állapítottak meg a bal szememen, majd előírtak műtétre, amely majd csak idén szeptemberben lesz. Júniusban voltam a műtétet előkészítő részletesebb vizsgálaton, ahol ultrahanggal stb vizsgáltak és rendkívül nagy eltérést állapítottak meg a két szemem között, valamint a leletemben részleges üvegtest hh leválás is szerepel, amit azonban ott meg sem említettek és csak utólag olvastam a leletben. Ez tulajdonképpen mit jelent, hogyan kell együttélni vele? A hagyományos szürkehályog műtét megoldás jelent erre a rendellenességre is? Előre is megköszönöm szíves válaszát! Üdvözlettel: Zsófia

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza szürkehályog műtét témában

Tisztelt Zsófia!

A szürkehályog műtét a fiatalkori látást tudja esetleg visszaállítani, ami egy tompalátó szemen tudjuk, hogy nem teljes. Az üvegtesti hátsó határhártya leválás gyakran korfüggő, teendőt túllátó szemen nem igényel, valószínűleg ezért nem említették.

Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2015. július 21., 23:33; Megválaszolva: 2015. július 29., 12:00
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Homályos látás, szemfáradtság
Dioptria kérdés
Látásromlás oka így tisztázható?
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák