Herpesz és szemészeti betegség

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

 

1992-ben volt egy pajzsmirigy betegségem, alúl  műkődött a pajzsmirigyem, a sok más tünet mellett, amit okmozott a jobb szemem kidülledt. Amivel kezeltek Pestek, az Ideg sebészeten, de végülis a győri kórházban húzatták vissza a szemem. Azóta a hormonom úgy ahogy rendbe van, gondot nem okoz, de azón a szememn gyakorlatilag havonta herpeszek jelennek meg. Ami avval jár, hogy elötte 1 héttel rettenetesen fáj a homlokom és a szem alatti csont. Mire a fájdalom elmúlik, kijön a herpesz.Nagyon kellemetlen, mert napokig dagadt a szemem, viszket, nem kellemes igy dolgozni. Már több orvost probáltam, szemészt, bőrgyógyászt, de érdemben senki nem tudott segíteni. Már többször szedettek velem Tervirán kúrát, de közbe is kijött a herpesz a szememen, számon.Én magam veszem a Zovirax nevű kenöcsöt, amivel kenegetem a szemem, igaz szemre használni nem lehet.Várom a válaszát és a segítségét, hogy tudnám megelőzni vagy enyhíteni a tüneteket.Előre is köszönöm szépen.

Valéria

WEBBeteg szakértő válasza herpesz témában

Tisztelt kérdező!

A pajzsmirigy betegség okozta szemészeti elváltozások és a herpes okozta vissza-visszatérő gyulladások valószínűleg egymástól független jelenségek. Sajnos a szervezetben megbúvó herpes zooster vírus fel-fel lángolása szokta okozni az igen intenzív fél oldali "csontfájdalmat", érintési érzékenységet, viszektést, hólyagokat.

Ideggyógyásszal kellene konzultálni (mivel a zooster herpes vírusok az idegrendszerben "pihennek") Telviran, Herpesin v. Famvir kúra mellett B vitaminokat szoktak még ajánlani. Ha valóban zooster fertőzésről van szó - tehát nem simplex herpesről - akkor szoros szemészeti kontroll mellett még szteroid tartalmú szemcsepp és szemkenőcs is szóba jön a tünetek fellángolásakor. A Zovirax kenőcs szem környéki használatra nem ajánlott.Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész

WEBBeteg szakértő
Dr. Papp Júlia, szemész
Kérdés: 2009. szeptember 08., 05:41 ;Megválaszolva: 2009. szeptember 08., 05:41
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szem herpesz nemi fertőzés
Tisztelt Doktornő! A szememmel van egy kis probléma, a jobb szemzug kissé bepirosodott, illetve, szárazság, kellemetlen érzés kísérte, és a szemem...
Szem herpeszem nem múlik 12 éve
A problémám hogy 12 éve szenvedek a bal szememmel a szaruhártya herpesz szimplex tüneteivel. Egy specialistát keresek aki érdemben is tudna nekem...
Szem herpeszre nincs valami hatásos...
Tisztelt Doktor Úr/ N! Idén február óta küszködöm a szem herpesz vírussal. Azóta már 2szer előjött nálam. Soha életemben nem volt herpesz a...
Fájdalmas herpesz a szemnél
Tisztelt Doktor Úr/Nő. A kérdésem a következő lenne, édesanyámnak havonta egyszer előjövő herpesz van a szemén, amit előzőleg nagyon intenzív...
Üvegtest leválás
Tisztelt Doktor úr! Szemészeti vizsgálaton vettem részt 2022 nov.10-én, fekete úszó pontok látása miatt, mely mindkét szememet érinti....