Üvegtesti vérzés - Dr. Papp Júlia

Kedves Doktornő!

A véleményét szeretném kikérni, az alábbi gondolataimról: Én voltam a hármas tükör vizsgálaton. Szerintem az történt, hogy amikor az orvos leejtette a lapot és morgolodva érte hajolt, szememen a műszerrel, akkor az üvegtest bevérzett. Nagyon erős lehetett a nyomás, hiszen a reflex, ami másnál néhány óráig tarthatott, az nálam kb. 3 hétig (szédülés) , a fejfájás pedig a mai napig tart. Mostanra a fejfájás a bal oldalra lokalizálódott, a bal oldalt mutatta ki a hőtérkép, mondván, látszik, hogy dolgozik valamin. A bal szememen vastagon be vannak vérezve az erek, amikor a szemhéjamat lehúzom, a jobb tiszta, mint régen. Érzem, hogy a bal szememmel valami nincs rendben, olyan mintha valamivel be lenne vonva, illetve amikor lehunyom a jobb szemem, akkor az orrnyergemnél és picit felette sötétes homályos részeket látok, ez kb. 1, 5 hete van. A 3-as tükör vizsgálat 2 hónapja volt. Amikor az eset után 1 hónappal elmentem szemorvoshoz, ő mondta is, hogy szedjek napi 1000 mg C vitamint, mert látta a bevérzéseket, nem tágított pupillát, ahogy olvastam, anélkül nehéz diagnosztizálni..Kedves Doktornő olyan sokat segített már a válaszaival, Ön mit gondol errő? Lehet ez ellen valamit tenni, vagy lassítani? A látótér vizsgálat kimutatná ezt az üvegtesti vérzést?

Üdvözlettel: Emese

WEBBeteg szakértő válasza üvegtesti vérzés témában

Tisztelt kérdező!

A hirtelen nyomás hatására valóban kialakulhat bevérzés - de az általában rögtön utána. Panaszokat akkor okoz, ha a szétoszló vér lassan beúszik a látótérbe. Viszont fiatal szervezetben nagyon gyorsan - sérülés után szinte napok vagy 1-2 hét alatt el szokott tűnni. C vitamin, rutascorbin, pihenés nagyon sokat segít.

Ha tartósan fennáll vagy visszatér a vérzés mindenképpen kontroll vizsgálat lenne szükséges! Mert valahonnan a vér pótlódhat, valahonnan szivárog. Ha szükséges akkor esetleg lézeres kezeléssel kell elzárni az eret.

Látótér vizsgálat kimutatja a relatív látótér csökkenést - halványabban lát ezen a területen - ahol a vér található. Ennek a vizsgálatnak viszont a kontroll értéke változó, mert a vér elmozdulhat, leülepedhet stb.

Az üvegtesti vérzéssel fejfájás nem szokott együtt járni, szemfájdalom is csak akkor ha megemelkedik a szemnyomás.

MRI, ideggyógyászati vizsgálat milyen eredménnyel zárult? Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész

WEBBeteg szakértő
Dr. Papp Júlia, szemész
Kérdés: 2009. augusztus 06., 09:40 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 06., 09:40
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemfenéki - üvegtesti vérzés
Szem ideghártya vérzése
Tisztelt Dr. Asszony/Úr Édesapámnál szemvizsgálat alkalmával ideghártya vérzést állapítottak meg. Kérdésem: szeretném tovább vinni...
Cukorbetegnél szembevérzés, úszó...
Tisztelt Dr.nő! Kérném véleményét, az eset a következő. 53 éves ffi vagyok, gyerekkori cukorbeteg, 10 éves kortól.Inzulinnal kezelt...
Látászavar
Tisztelt Doktorúr! Több, mint 10 éve vagyok rövidlátó, asztigmiával. Szörnyű látászavarom van, már több, mint fél éve. Az egyébként tiszta...
Torz látás