Sicca-syndroma (Sjögren)?

A mai napon szemészeti szakrendelésen voltam, mert fájt a szemem, véres volt mindig. A szemész szakorvos műkönnyt írt fel Sjögren syndromára gyanakodott, azt ajánlotta keressem fel a háziorvosomat. A látássommal nem volt gond, a szemem viszont száraz kb. 3 éve (a könnytermelésemet megmérték, 1 mm volt jelenleg, kevesebb mint a 3 évvel ezelőtti mérés) . A háziorvosom Infektológiára utalt be, időpontot csak októberre kaptam. Érdeklődni szeretnék, mennyire veszélyes ez a betegség? 22 éves férfi vagyok, komolyabb panaszaim nincsenek, fáradtnak érzem mindig magam, néha fáj a fejem is, nehezen tudok tanulni mostanában a fáradtság miatt, égő érzést érzek a szememben, ami minden nap vöröses, nagyon "eres". Hiába használok műkönnyet, nem múlik el tőle. Kb. 6 hónappal ezelőtt a jobb hónaljamban egy fájdalmatlan nyirokcsomót vettem észre, ami kb. 3-4 cm-es volt. Kivizsgálták, háziorvos hematológushoz küldött, de megállapították nem kóros nyirokcsomó, (nem ajánlották a biopsziát) ill. máshol sem találtak megnagyobbodott nycsomót. Ugyanazok a panaszaim voltak akkor is, mint most, fáradtságérzés, gyengeségérzés, véreredményeim jók voltak, toxoplazma gondii vizsgálatot kértek, ami negatív volt (3 IU/ml) . Kb. kéthavonta kell járnom kontrollra vissza, a véreredményem teljesen jó volt, (utoljára 2, 5 hónappal ezelőtt volt vérvétel) , semmilyen eltérést nem mutattak ki. A hematológiai státuszban ezek szerepeltek: (We: 2mm/h, Hgb: 155g/l, Hct: 44%, Fvs: 4230, Thr: 212000, LDH: 277-ill. biopsziára alkalmas kóros nycsomó. nem tapintható, hepar, lien nem tapintható.) A nyirokcsomóm a jobb hónaljamban már jelentősen csökkent 5 hónap alatt, nem fáj, (előtte sem fájt) , kb. 1-2 cm körüli lehet most, már alig van megduzzadva, alig látható, de teljesen nem múlt el. A nyelvem 1 hónapja lepedékes-fehéres, ezt vettem még észre magamon. Még mindig kell mennem két havonta hematológushoz kontrollra. Érdeklődni szeretnék, hogy ön szerint a leírt adatok alapján a Sicca-syndroma (Sjögren) feltételezhető-e rám Köszönöm előre is segítségét! Üdv.

WEBBeteg szakértő válasza száraz szem témában

Kedves kérdezõ!

A keratoconjunctivitis sicca másnéven száraz szeműség igazából nem betegség, hanem állapot: a szükségesél kevesebb a könny.

Emiatt lépnek fel az Ön által is említett panaszok (szárazság, szemszúródás, tágult kötõhártya erek) . A mûkönny használat során tisztázandó milyen típusút és hányszor használta. (Lehet gélt próbálni és akár naponta 10x is.)

A Sjögren szindróma autoimmun kórkép, a diagnózis felállítása a kritériumok teljesítésén alapul. A gyanút a száj szárazsága, csökkent nyál miatt lepedékes nyelv is megerõsíti. Immunológiai szakrendelést lenne érdemes felkeresni, ahol specialis antitestek meghatározására labor vizsgálat lenne javasolt.

Fontos még: Ízületi panaszok, bõr elváltozások, pajzsmirigy betegségre utaló jelek vannak-e? Családban hasonló panaszok jelentkeztek-e?

A haemaológiai status rendben levõnek tûnik szerencsére.

Üdvözlettel: Dr.Papp Júlia szemész

Kérdés: 2008. május 20., 17:37; Megválaszolva: 2011. július 29., 07:52
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szem szárazság
Üdv! Nekem Conj.Sicca.ou. diagnosztizáltak pár hónapja! Szemcsepp és Vidisic szemgél írt a Dr akkor! Kérdésem mikor hagyhatom el szemcseppet 4...
Szem szárazság, szemfájás
Fényérzékeny szem kellemetlenül...
Tisztelt Doktor Úr! A szemem egész nap annyira fényérzékeny, hogy kellemetlen nyitva tartani, még a szobai világítás is zavarja. Ujabban már az...
Mi a tünet éa kezelése
Szép napot kívánok! Évek óta nem igazi a szemem (nem egészséges) voltak jobb és rosszabb időszakok is. Általában nap végére 22: 00 óra felé...
Mi okozhatja ezt a tünetet?
Kedves Doktor Úr! Bár sjögren szindrómám van, kisebb szemszárazságon kívül elvagyok vele egyelőre és gyógyszert sem kell szednem. Napközben nem...