• Glaukóma-vagy magas szemnyomás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Doktornő!

        Decemberben egy közönséges szemhéjárpa miatt elmentem a szemészetre, ahol rutinszűréssel kiderült, hogy magas a szemnyomásom (26-26). Alapos kivizsgálásom eredményei, napi görbe: 22/23, 23/25, 24/24. Látótér: MD:-0,26 DB, Psd: 1.43 DB, MD:+0,69 DB, PSD: 1,44 DB. Ez úgy tudom tökéletes eredmény. Gonioscopia: mko. egyenetlen, helyenként kp. tág, helyenként kp-nél szűkebb körben nyitott kp. pigmentált zug. Ta: 26/28 HGmm. A szakorvos Huma-timolol szemcseppet írt fel + 3 havonta kontrollt. Kifejezett kérésem volt, hogy a korszrűbb szemcseppet írják fel (pl. Xalatán), de az orvos nem volt hajlandó, mivel drága, és nem írhatja fel elsőre. Én viszont nem voltam hajlandó béta-blokkolót használni. Elmentem egy másik orvoshoz, aki szaruhártya-vastagság mérésre küldött, ahol kiderült, hogy vastagabb az átlagnál: 575. Továbbá megnyugtatott, hogy nincs glaukómám, csupán magas szemnyomásom, nem szükséges gyógyszert használnom, csak 3 havonta visszamenni hozzá. Egyébként 34 éves, nő vagyok. Tökéletes a látásom. Féltem a szememet-látásomat. Kinek higgyek??? Nem akarok felelőtlen lenni. Nagyon köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a glaukoma témában

        Kedves kérdező!

        A zöldhályog kezelésének "elevenjére" tapintott. Korábbi álláspont szerint a magas szemnyomás érték esetén, ép látótér és teljesen átlagos csarnokzug mellett is a beteget zöldhályogosnak tekintették. Az elfogadott országos szemészeti kezelési protokoll szerint béta blokkolót "köteles" indítani elsődleges szerként a kezelőorvos. Új megközelítés szerint a szemnyomás valós értékét számtalan tényező: pl. a szem szöveteinek rugalmassága is befolyásolja. Ezért küldték Önt a szaruhártya vastagság mérésére. Akiknél az átlagosnál vastagabb a szaruhártyája, a valósnál magasabb értéket mérünk. Ilyen esetekben egy képlet segítségével korrigált értéket kell figyelembe venni. Az új tanulmányok bevezették: az Ocularis hypertensio- azaz emelkedett szemnyomás betegséget. A definíció szerint az átlaghoz képest magasabb a szemnyomás, de a szem teljesen egészséges! Személyes véleményem, javaslatom: A Xalatan már második vonalbeli, erősebb szer ezért annak használatát a kezdetektől nem javaslom. Kezelés nélkül kellene 3 havonta kontrollálni a szemnyomást és látásfunkciókat (látótér, CFF, szemfenék vizsgálat, esetleg OCT).  A legkisebb változás esetén azonnal kezelést indítani. Így elkerülhető a visszafordíthatatlan látásromlás és a felesleges gyógyszeres (szemcseppes) kezelés is.

        Tisztelettel:


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-14 16:21:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 08:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: