Szükséges-e a szemcsepp

Tisztelt Doktornő! 2000.ben volt egy glaukóma rohamom, ami után lézeres műtéttel megnyitották az elzáródást. Utána sokáig nem cseppentettem, majd egy másik orvoshoz kerültem, aki a xalatan cseppet írta fel. A kontroll vizsgálatoknál mind a szemnyomás, mind a látótér vizsg. eredménye jó volt, mégis a napi cseppentést előírták. Évek óta használom a cseppeket, de egy ideje mintha megváltozott volna az összetétele, mert a szemhéjam kivörösödik, és látom a fény körül a szivárványt. A kontroll eredményeim jók. A kérdésem, hogy 1. ilyen műtét után, zártzugú glaukóma esetén is kell-e cseppenteni, vagy sűrűbb nyomásméréssel elhagyható-e? 2. Ha jók az eredményeim és használom a cseppeket, miért látom a fény körül állandóan a szivárványt? A választ előre is köszönöm: Felvinczi Éva

Dr. Papp Júlia válasza glaukóma témában

Tisztelt kérdező! Érdemes lenne a glaucoma típusát újra meghatározni. Ha nem tisztán zárt zugú, hanem kevert típusú is akkor további cseppek használata lehet szükséges. A "szivárvány látása" a szemnyomás emelkedés, de egyéb eltérés(kezdődő szemlencse homály, szaruhártya betegség stb.) miatt is kialakulhat. Nagyon fontos lenne a kontroll és ha szükséges inkább alacsonyabb cél szemnyomást beállítani.

Kérdés: 2012. október 21., 22:58; Megválaszolva: 2012. október 26., 22:39
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
nyíltzugú glaucoma orrcsepp
Tisztelt Doktornő! Kérdésem az volna, hogy nyíltzugú glaucomám van, amire xalacom szemcseppet használok jelenleg. Azonban gyakori orrdugulásra...
Glaucomás beteg kezelése (Frontin)
82 éves édesanyám nyíl-zugú glaucomával áll kezelés alatt, a háziorvosa a magasvérnyomás kezelésére (a vérnyomáscsökkentő mellett álítja...
Glaukoma és jogosítvány
Tisztelt doktornő! B kategóriás vezetői engedélyemet kívánom megújítatni, de zöldhályogom van Azt hallottam, hogy megszigorították az...
Szemüveg probléma
Tisztelt Doktorúr! Szemüveg készítési problámám van. Voltam szemészeten, az ambuláns lapot mellékelem. Egy neves optikában készítettek nekem...
Zöldhályog
Tisztelt Doktor Úr! 2015 ben volt egy lézeres latasjavito szemműtétem, előtte alkalmassági vizsgálaton mondta a doktor nő hogy magas a szemnyomasom...