Több jégárpa egyszerre, rövid idő alatt

Tisztelt doktor úr, nem régiben, körülbelül másfél, maximum két hónappal ezelőtt fedeztem fel a bal felső szemhéjamon két apró, bőrszínű dudort, illetve a jobb szememen egy kicsit nagyobbat. Fájdalommentesek voltak, és semmi egyéb problémát nem okoztak, csak a látványuk zavart. Később felfedeztem, hogy az alsó szemhéjamon is van egy jóval kisebb, pirosas duzzanat, közvetlen a szemhéj peremén a szempilláknál, és szintén fájdalommentes. Eredetileg körzeti orvoshoz szerettem volna menni, de azok a járványügyi helyzetre tekintettel megkértek, hogy ha nem fáj és nem okoz problémát, akkor inkább ne menjek be, borogassam és majd elmúlik. Két-három hét sikertelenség után elmentem egy magán szemészetre, ahol a doktornő megállapította, hogy jégárpával van dolgunk. Javasolta az Omega 3 szedését és műkönny használatát, ezen kívül floxal szemcsepp és szemkenőcs együttes használatát. Jelezte, hogy valószínűtlen, hogy ezektől a szerektől elmúlnának a jégárpák, és javasolta, hogy a hét-tíz napig tartó antibiotikum kúra után várjak egy hetet, majd egy másik orvoshoz jelentkezzek be műtétre. A kúrát a tőlem telhető legnagyobb alapossággal végigcsináltam, naponta háromszor negyed órát borogatom a szemem száraz meleg szempárnával. A jégárpák valóban nem múltak el, sőt, felfedeztem az alsó szemhéjamon kettő másikat (ezzel együtt öt jégárpánál tartunk), amiről nem tudom, hogy csak eddig nem vettem észre (mert nem domborodik ki, csak kitapintható), vagy újonnan nőttek. A mai napon még egy kisebbet észre vettem a szemem sarkában, amiről már - az elmúlt három nap fokozott figyelme után - szinte biztos vagyok, hogy most kezdett el növekedni. Ezen kívül a szememet felváltva érzem száraznak, és önti el az olajos váladék, amitől homályosan látok. (Ez véletlenszerűen következik be nap közben, de meleg borogatás után jellemzően nagyon sok váladék marad a szempárnán.) A doktornő utasításait betartva igyekszem műtéti időpontot kérni, de ha új jégárpáim is nőttek a floxal kúra után is, akkor tartok tőle, hogy a műtét után vissza fogok esni. Ezt szeretném elkerülni, de ehhez meg kellene értenem, hogy mi okozza a problémát. Egyelőre két napja sikertelenül próbálom elérni az ajánlott orvost, de addig is szeretnék minden tőlem telhetőt megtenni, hogy felkészüljek. Ami talán (szerintem) összefüggésben lehet a jégárpák kialakulásával: 1. sosem volt sem árpám, sem jégárpám életemben idén februárig (ekkor még körzeti orvos ellátott, antibiotikumos kenőcs pár nap alatt legyőzte), 2. február óta mindkét szememen felváltva gyulladt be a szemhéjam, összesen talán három-négy alkalommal (jellemzően mire kaptam volna időpontot, addigra a probléma magától elmúlt) 3. július óta kezelnek magas vérnyomással és egyéb krónikus stressz okozta problémákkal. Életmódváltás mellett concor, helex és l-thyroxin tablettákat szedek. 4. február vége óta itthonról dolgozom, számítógépről, egy átlagos héten egyszer hagyom el a lakást. Szeretném megkérdezni a doktor urat, hogy Ön szerint milyen ok állhat a jégárpák kialakulásának hátterében és mit tudok tenni, hogy elkerüljem az újabbak kialakulását?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza a árpa, jégárpa, kezelés témában

Kedves Uram! A kolléganő helyesen antibiotikumos lokális kezelést javasolt és igaza volt, nem egykönnyen múlnak el ezek a jégárpát. Javasolt a megfelelő szemhéj higiénia, a szemhéjak melegítése, tisztán tartása és óvatos masszázsa, valamint szükség szerint műkönny cseppentése. (Ez nem tartozik a jégárpa kezelésébe, azonban a szemhéj megfelelő tisztítása miatt fontos lehet.) Javasolt a kezelést hetekig folytatni, azonban lehetőség van - gyulladásmentes állapotban - a megnyitásukra is. Ez lokális érzéstelenítésben történik, ambulánsan, és utána is hetekig kell folytatni az antibiotikumos és gyulladáscsökkentő kezelést. Én személy szerint jobban szeretem a kombinált (anitibiotikum és szteroid) kenőcs használatát. A leggyakrabban a "koszos, poros" munkakörnyezetben dolgozóknál alakul ki ilyen betegség, de sajnos ennél pontosabb válasszal nem tudok szolgálni, hogy az Ön esetében miért alakul ki ilyen gyakran, ilyen sok. Tapasztalatból azt tudom mondani, hogy akinek volt már ilyen problémája, annak a jövőben is lesz még. Abban az esetben, hogy ha a kezelőorvos úgy ítéli meg a látott eltérés alapján árpának tűnik, de szóba jön egyéb jóindulatú/rosszindulatú elváltozás (mérete, széle, pigmentáltsága, stb. alapján), akkor kérhet szövettani vizsgálatot is, ami pontosabban megmutatja, hogy mivel állunk szemben. Erre azért ritkábban kerül sor. Remélem segítettem!

Kérdés: 2020. október 24., 16:19; Megválaszolva: 2020. október 28., 10:32
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Remeg egy pont a látótérben
Látótér vizsgálat
Oct vizsgàlat
Apró foltok a látótérben
Jégárpa műtét utáni gyógyulás
Üdvözlöm Doktor Úr. Az lenne a kérdésem , hogy 10.15-én volt egy ambuláns jégárpa eltávolításom a bal alsó szemhéjamnál . A műtét után le...