Jégárpa műtét utáni gyógyulás

Üdvözlöm Doktor Úr. Az lenne a kérdésem , hogy 10.15-én volt egy ambuláns jégárpa eltávolításom a bal alsó szemhéjamnál . A műtét után le volt kötve egész estig majd a doktornő kérésére a kötést le vettem róla és a felírt Tobradex szemcseppet használtam . Naponta 3*1 csepp lett felírva és csak panasz esetén kell visszamenni kontrollra. A cseppeket az érintett területen alkalmazom . Egy kicsit viszont meg vagyok ijedve mert a szemem alul ugyan úgy duzzadt és elkezdett zöldülni is . Fájdalmat is érzek de csak minimálisan a műtét környékén. Ez normális hogy meg van duzzadva? A pici csomót amit kiszedtek azt nem érzem de ugyan úgy látszik. Kell valamit ön szerint csinálni? Jegelés , borogatás stb? A Septhosyl kenőcsre allergiás vagyok így azt nem használom .Reggelente a mellékelt képen sokkal jobban be van duzzadva . A levegőn voltam kint természetesen napszemüvegbe . Óvatosan fürdésnél csak felületesen mosom meg a legkisebb nyomásnak kitéve. Várom válaszát. Köszönettel Ottó.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza árpa, műtét, szemhéj témában

Kedves Uram!

Minden árpa műtét után legalább 2-3 hétig kell használni antibiotikum/szteorid tartalmú kenőcsöt. (Természetesen a kollégák között is vannak különbségek, vannak, akik vagy csak antibiotikumot, vagy antibiotikum+szteroid tartalmú cseppet és/vagy kenőcsöt használnak, igazság szerint ez attól függ, hogy milyen típusú volt az árpa.) A műtétet követően teljesen természetes (a páciens kisebb örömére) , hogy néhány napig/hétig még duzzadt, vörös a szemhéja. Amennyiben 2 hét eltelte után is fennállnak a panaszai érdemes ugyanoda visszamenni, esetleg terápiát váltani. A Septosyl-t és kevésbé szeretem, száraz jegelés lehet max. napi 2x10 percig. Mosakodni lehet, bő meleg vízzel a környéket is, óvatosan min. masszírozni is, hogy ha maradt volna bent egy kis váladék, akkor az "kijöjjön", de ezt sem kell erőltetni.

Remélem segítettem!

Kérdés: 2020. október 18., 14:06; Megválaszolva: 2020. október 18., 16:18
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Árpaműtét után
Tisztelt Doktor Úr! A szememen post covid tünetként jégárpa (bal felső szemhéj) és ciszta volt, amiket tegnap ambuláns műtéttel eltávolítottak. A...
Fehér pötty a vízvonalon
Mennyire lehet komoly baj?
Szem fájás
Tisztelt Szemészeti rezidnes! Érdeklődnék hogy, 7 éves koromban kezdődött izomtapadás 3x operáltak vele, 2 évvel ezelőtt volt az utolsó...