Árpaműtét után

Tisztelt Doktor Úr! A szememen post covid tünetként jégárpa (bal felső szemhéj) és ciszta volt, amiket tegnap ambuláns műtéttel eltávolítottak. A doki annyit mondott, továbbra is csepegtessem (vigamox csepp) vagy a tobradex kenőcsöt használjam, de hogy meddig, azt nem mondta. Elsőre septosilt használtam, illetve a háziorvos oftaquix cseppet adott, míg a szemorvos nem fogadott. A tobradexet annyira nem szerette a szemem, attól még jobban becsomósodott az árpa. A kérdésem az lenne, hogy az úgy megfelelő lehet-e, hogy a vigamox cseppel kezelem (még úgy 1 hétre elég) , ha elfogy, meg a maradék oftaquix nappalra, a tobradexet meg csak éjszakára? Ha rendesen begyógyul és mondjuk 2 hét után semmi gond vele, akkor strandra mehetek, vagy mikor lehet már biztonsággal strandra vagy természetes vízbe (pl Balaton) menni? Vagy milyen megelőző vagy óvintézkedésekkel lehet majd? A kötést egyébként leszedtem, ödémásnak ödémás, de ez szerintem normális, betokosodva nem volt elvileg, de nagyon sok váladék volt begyűlve. A cisztát csak kibökték. Még annyi kérdésem lenne, hogy a fizikai megterhelést, edzés stb, azt lehet -e műtét után, vagy kell-e pár napot kihagyni, várni? Poros közegben pedig lekössem a szemem a következő hetekben? (Munkahelyi felújítás van, így a poros közeg elkerülhetetlen, így gondoltam alkalmilag a pakolás idejére szükség lehet kicsit letakarni a szemet) . Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza árpa, jégárpa, terápia témában

Kedves Hölgyem!

A Kolléga Nő helyesen mondta azt, hogy a jégárpa eltávolítása után is használni kell a Tobradex kenőcsöt. (Én személy szerint ekkor már nem szoktam antibiotikum cseppet - Vigamox - adni.) Ezt javasolt legalább 2-3 hétig a beavatkozás után is használni, hogy csökkentse a gyulladást, ill. a megnyitás miatt ne fertőződjön el a "seb". A kenőcsöt én napi 3x javasolnám, de mint mondtam én nem szemcseppet, hanem kenőcsöt javasolok. Amennyiben probléma van a Tobradex-el, akkor érdemes Floxal szemkenőcsre váltani. A beavatkozást követően kb. 3-4 hétig mindenképpen kerülném a strandot/nyílt vizet a fertőzésveszély miatt. A kötést másnap le kell venni, arc és kéz higiéniára figyelni kell, összességében ennyi a teendő. Bármilyen fizikai edzés végezhető. A port kerülni kell, de nem kell letakarni a szemet, elég ha sűrűbben arcot mos, és koszos kézzel nem nyúl a szeméhez.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2021. június 25., 15:20; Megválaszolva: 2021. június 30., 12:45
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Fehér pötty a vízvonalon
Jégárpa műtét utáni gyógyulás
Üdvözlöm Doktor Úr. Az lenne a kérdésem , hogy 10.15-én volt egy ambuláns jégárpa eltávolításom a bal alsó szemhéjamnál . A műtét után le...
Jégárpa terhesség alat
Tisztelt Cím! Jelenleg 11 hetes kismama vagyok. Májusban lett egy belső árpa a jobb alsó szemhéjam alatt. Akkor a szemész azt mondta h nem kell vele...
Jégárpa, árpavagy daganat?
Január végén szúró érzés volt a bal szemeben, pár nap múlva árpa alakult ki. Kamilláztam, kentem septosyl kenőccsel, de nem javult. Pár hét...