• Orvos lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Szeretném az anyukám orvosi vizsgálat alapján kapot leletet értelmezni! V:-11,0 D +4,5 S cyl 110 fok=0,6 -7,0 D=0,6 R: -11 + 4,75 112 -7,62 + 5,87 66 Sü: (-2,0 -3,5 20) Sü: ( -2,0 -3,5 150) Réslámpa : neg T: 5,0 5,0/ 5,5 Fundus mydriasibban:tiszta törőközegek, ép papillák,macelák, szűkebb artériák, tágabb kanyargósabb vénák. DG Astigmia myopica comp o.d. Myopia med grad o.s. Jobb szemével gyengén lát .Hypertomia PD 61 Köszönöm a válaszát!

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a szemészeti lelet, dioptria, látóélesség témában

        Kedves Hölgyem! Az első két sorban a látóélesség vizsgálata során kapott eredmények láthatóak: A jobb szemén -11.0dDsph +4.5Dcyl 110° szemüveggel 60%os a látása, míg bal oldalon -7.0Dsph szemüveg szükséges a 60%-hoz. (Dsph = szférikus dioptria, Dcyl = cylinder dioptria) Az "R: -11 + 4,75 112; -7,62 + 5,87 66" egy automata refraktométer eredménye, mely segít a helyes dioptria kiválasztásában. A "Sü: (-2,0 -3,5 20); Sü: ( -2,0 -3,5 150)" részben az láthatjuk, hogy mennyi dioptriájú a saját szemüvege, először a szférikus dioptria, utána a cylinder dioptria szerepel. A réslámpa vizsgálat során durva kóros eltérést nem találtak, ezt jelenti a "neg." kifejezés. Utána következik a szemnyomás (T: 5,0/5,0) - gondolom, mivel nincs odaírva, hogy Hgmm, de azt gondolom, hogy ezt jelenti. A szemfenék vizsgálat eredmény - Fundus mydriasibban:tiszta törőközegek, ép papillák,macelák, szűkebb artériák, tágabb kanyargósabb vénák. - alapján a magas vérnyomás egy-egy jelét lehet látni, de semmi kórosat. A végén a diagnózis, miszerint jobb szeme nagyfokú rövidlátó + astigmia is fennáll, míg bal oldalon rövidlátó szemről beszélünk. A PD a két szembogár közepe közti távolság mm-ben kifejezve. Remélem segítettem!


        Kérdés: 2020. január 27., 19:07; Megválaszolva: 2020. január 31., 13:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: