• Hegek a szaruhártyán

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! Olyan kérdéssel fordulnék most Önhöz, miszerint érdemes lenne belevágnom egy szaruhártya átültetésbe, mint egyetlen mód a látásom visszanyerésére? A dolog ott kezdődött, hogy engem két hónappal ezelőtt műtöttek szürkehályogra egy városi kórházban, a dolog jól sikerült a másnapi kontrollvizsgálaton tükéletes volt minden. A bajok másnap kezdődtek, mikor szombat reggelre a szemem bevérzett, hétfő reggel tudtam csak eljutni ismét kontrollra, ahol megállapították, hogy herpeszvírus fertőzést kaptam. Igyekeztek kezelni, viszont hegek maradtak a szaruhártyámon, emiatt rosszabb a látásom, mint műtét előtt, igazán csalódott vagyok, mivel tórikus lencsét kaptam, ami nem kis összegbe került. Az orvos szerint, aki kezelt a kórházban, szokjam meg, mivel jobb nem lesz, és ő az átültetést nem javasolja olyan oknál fogva, hogy a varratok 3 éven! keresztül maradnak a helyükön, mielőtt kiszedik, másik orvos ugyanabban a kórházban azt mondta, hogy a helyzet nem vészes és még vannak dolgok, amit ki lehet próbálni, viszont ő csak egyszer kezelt, mikor az előbbi orvos szabadságon volt. A szemészeten, ahová járok, csak sajnálkoznak... Tehát érdemes belevágnom ebbe a műtétbe, félő ahogy én látom, hogy ismét előjönne a herpeszvirus fertőzés, és kvázi az eredmény ugyanolyan lenne, ha nem rosszabb, nem beszélve arról, ha nem fogadja be a szervezetem a donortól származó szaruhártyát, akkor megvakulok, ahogy olvastam...Köszönöm a megtisztelő válaszát.

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a szaruhártya, heg, szaruhártyaátültetés témában

        Kedves Uram! Nem írta, hogy miért kellett ilyen fiatal korban szürkehályog műtéten átesnie, ill., hogy volt-e más szemészeti betegsége/sérülése korábban. Nem írta, hogy miért vérzett be a szeme, csinált valamit, használta-e az előírt szemcseppeket? A herpeszvírus fertőzés kezelése hosszú időt vesz igénybe, általános kezelés is szóba jön. Amennyiben maradtak vissza hegek a szaruhártyán, akkor sem kell egyből szaruhártya átültetésre gondolni, léteznek ma már olyan műtéti technikák, amikor csak részlegesen ültetik át a szaruhártyát. Egy teljes szaruhártyaátültetés esetén nem ritka, hogy több hónapig, akár évekig bennmarad a varrat. Jól gondolja, nehéz megmondani, hogy később a már átültetett szaruhártya kilökődik-e a korábban lezajlott fertőzés miatt, nem tudni, hogy visszatér-e még a fertőzés. Azt javaslom, hogy keressen fel egy nagyobb szemészeti centrumot/klinikát, és ott olyan kollégát keressen, aki végez ilyen műtéteket, neki nagyobb tapasztalata lesz ebben a nagyon nehéz kérdéskörben. Remélem segítettem! Üdvözlettel,

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. március 24., 22:31; Megválaszolva: 2019. március 26., 19:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: