szürkehályog mütét

Tisztelt Doktor Úr! 40 évvel ezelőtt a szaruhártyám felső pereme mész által megsérült. Ez a sérülés meggyógyult és a látásomban ezidáig nem okozott semmilyen problémát. De a korom miatt szürkehályog kezd képződni a szememben. Megjegyezni kívánom, hogy a másik szemgolyóm tompalátó a gyermekkori kancsalság miatt. Mivel egyetlen szemmel látok jól, ezért tartok egy esetleges olyan műtéti beavatkozástól, ami a szarúhártya esetleges cseréjét is jelentené. A Bp.-i Szemklinikán voltam ezzel a problémámmal, ahol azzal nyugtattak, hogy már más megoldás is van /sérült részek lemetszése, és az ép részekből való kimetszéssel, átültetéssel regenerálni lehet a szarúhártyát/, de én félek az egésztől! Kérdésem az lenne, hogy van e olyan lehetőség, hogy ezt a szarúhártyát a helyén hagyva a szürkehályogot úgy távolítsák el? Lencse beültetést sem kérnék, inkább hordanék szemüveget. Várva szíves válaszát. Tisztelettel: Krausz József email: [email protected];

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza szaruhártya, szürkehályog, kombinált műtét témában

Kedves Uram!

Mivel összetett kérdéseket tett fel, megpróbálok több részben válaszolni. Elsőként a szürkehályoggal kezdeném. Alapvetően létezik olyan megoldás, hogy a lencsét (ami ugye elszürkült) eltávolítják, majd nem ültetnek be műlencsét. Ilyenkor úgymond aphakia-s marad a szem, vagyis, egy kb. +10-13Dioptriájú szemüveg fog kelleni, ahhoz, hogy lásson. Ezt természetesen nem szoktuk felírni szemüvegként, mivel túl nagy dioptria (a másik szemhez képest) és az agyunk nem tudná "összehozni" a képet. Egyebekben amennyiben megtörténik a lencse eltávolítása, akkor a műlencse beültetése már "nagyon gyorsan és egyszerűen" szokott menni, vagyis a műtétnek nem ez a legnehezebb lépése. A szaruhártya problémával kapcsolatban. Igen, ma már számos szaruhártya transzplantációs eljárás létezik, melyek között létezik olyan, hogy teljes vastagságban az egész szaruhártyát kicserélik, de van olyan, amikor a "csak" egy részét, és olyan is, amikor "csak" bizonyos rétegeket. Mészsérülés után, valamint, hogy egy szemmel lát jól, valóban tapasztalt operatőr javasolt, de az Ön által említett intézményben kiváló szakemberek dolgoznak. Manapság kombinált műtéteket is végeznek, bátran érdeklődjön a különböző lehetőségekről.

Remélem segítettem!

Üdvözlettel,

Kérdés: 2020. május 29., 08:21; Megválaszolva: 2020. május 31., 22:03
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Hegesztési szemgyulladas
Homályos látás 3 kép látása...
Tisztelt Doktor úr! Áprilisban egy ág bele csapot a szemembe azóta nem az igazi a látásom, hullámokban jön elő a látás romlásom. Amikor az...
szürkehályog utáni panasz
10 éve műtötték szürkehályoggal a szemeimet.Most a balszememen észrevettem , hogy olyan mintha ezernyi mákszemet látnék és úszkáló...
Kettős láttás alkalmanként
Jó napot! Április elején egy ág csapódott a szemembe, egyből orvoshoz mentem mert alig láttam a szememre ott azt mondták hogy nagyon nagy szerencsém...
Szaruhártya sérülés / heg...
Tisztelt Doktor Úr! Az a történetem a kérdés előtt, hogy egy forró fémszikánk repült a szemembe kb másfél hónapja, amit 24 órán belül...