Egyoldali szemprobléma/dioptria változás

Tisztelt WeBeteg! 10-11 éves korom óta rövidlátó vagyok, -0, 5-ös szemüveggel kezdtem, és kb. 25-26 éves koromban ez stabilizálódott(kb. -4, 5 és -4, 25). Sokat ülök számítógép előtt és tavaly októberben azt vettem észre, hogy délutánra nagyon elfárad a szemem, ezért elmentem egy optikába, ahol a bal szememre gyengébb lencse írtak (-4, 5 helyett -3, 5 és +0, 5 cylinder- jobb nem vált.). Kezdetben ezzel a szemüveggel jó lett a látásom, bár utólag visszagondolva néha furának éreztem a szemüveget. A későbbiekben panaszaim a számítógépes munka során visszatértek, ezért decemberben elmentem szemészetre. Itt egy gyors vizsgálat után a szemész azt mondta, hogy nincs bajom, csak meg kell szoknom a szemüvegem és pihenjek többet. Később a pihenés hatására a tüneteim szűnni látszottak, viszont idén márciusban kiújultak. Újra megnézettem a szemem, ekkor -2, 75 dioptriát mértek a bal szememre (jobb változatlan). Voltam vérvételen – a vércukor negatív lett. Megcsináltattam ezt az új lencsét (csak bal). Réslámpás vizsgálat során sem találtak problémát. Az első hetén a látásom megint úgy tűnt, hogy jobb, viszont a komfort érzetem nem volt tökéletes, azóta újra panaszaim vannak a bal szememre. Nehéz ezeket megfogalmazni: diszkomfort érzés (nem mondanám fájásnak), néha szem körüli izmok akaratlan mozgása (a szemem nem csukódik be –inkább a szem körüli izmokat érintik mint a szemhéjam), homályosabb látás, mely ha koncentrálok kicsit tisztul (gondolom a sugárizmok megfeszítésének hatására). Olyan mintha a bal szemem nagyon el lenne fáradva, de ébredés után is ilyen a helyzet. Ma például rosszabbnak tűnik, mint múlthéten, már ébredésnél is észrevettem, hogy homályosabban látok. Távolra nézéskor kevésbé érezhető, viszont számítógépes munka során sokkal jobban előjön. Bejelentkeztem szemészetre, de bármilyen tanácsnak örülnék azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a problémám, és hogy milyen irányban lenne érdemes a problémám megoldását keresni.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza a szemprobléma témában

Tisztelt Kérdező! Fiatal felnőtteknél - akiknek még jól működik a sugárizma - a rövidlátást nehezebb korrigálni, mivel egy hosszabb számítógép használat után az izom görcse okozhat dioptria változást. Ez a dioptria-korrekció azonban esetleg fenntartja a görcsös állapotot. Amennyiben a páciensnek folyamatosan "változik" a szeme, javasolt ezt az izmot időlegesen kikapcsolni, és így pontosan megmérhető a hiba. Ezt tudjuk pupillatágító cseppel elérni. Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2014. május 19., 19:00; Megválaszolva: 2014. május 29., 18:22
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Begyulladt szem
Könnytő lévő pötty
Lüktető villogas a szemben
Elocom kenőcs és zöldhályog
Mennyire lehet komoly baj?