Zöldhályog - Van esetleg más gyógymód?

Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál egyéb zöld hályogot diagnosztizáltak. A szemnyomás értékei mindig normálisak voltak. Ennek ellenére Lumigán szemcseppet írtak neki. Nem teljesen világos számomra, hogy ebben az esetben miért kell a nyomást csökkenteni, ami egyébként sem volt magas. A szemcseppet a szervezete nehezen tolerálja, hiszen magas vérnyomással, szív és érrendszeri problémákkal él, hasi aneurismája is van. A cseppentést követően a vérnyomás alsó és felső értéke is megemelkedik. Van esetleg más gyógymód, vagy lehetőség a betegség a kezelésére, látásának megőrzésére? Köszönettel Fuliszemi

Dr. Papp Júlia válasza zöldhályog témában

Tisztelt kérdező! Nagyon örülök, hogy külön kiemelte a szív és érrendszeri problémákat és a magas vérnyomást. Ez is azt mutatja, hogy a szervezetében az erek - a szemében is! - jobban meg vannak viselve. Valószínűleg ezért tartotta indokoltak az orvos a szemnyomás további csökkentést, hisz alacsonyabb nyomás esetén még a megviseltebb keringés is könnyebben tudja a vért a retinához szállítani.

Fontos lenne a cseppentés körülményeit úgy megoldani, hogy minél kevesebb mellékhatást okozzon. Nem hátrahajtott fejjel, hanem fekve becseppenteni, miközben a könnypontra óvatosan rányomnak, hogy ne csorogjon hátra a garatfalra a csepp, hanem mind a szemben szívódjon fel. Ha nagyon sok panaszt okoz még ezek ellenére a csepp akkor érdemes esetleg másik szemcseppre váltani.

Kérdés: 2013. január 07., 19:18 ;Megválaszolva: 2013. január 11., 11:39
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Zöldhályog
Tisztelt Doktor Úr! 2015 ben volt egy lézeres latasjavito szemműtétem, előtte alkalmassági vizsgálaton mondta a doktor nő hogy magas a szemnyomasom...
Glaukóma és más gyógyszerek
Beszélhetünk-e az esetemben kezdődő...
Tisztelt Doktor Úr! A családban halmozódást (2 eset) mutató vagy annak veszélyével járó betegség, glaucoma miatt évente utalnak látótér...
Zöldhályog - mit csinálnak a lézer...
Kedves Doktor Úr! A naokban szemészeti szakrendelésre mentünk apukámmal, (62éves) , ahol nyilt zugu zöldhályogot állapitottak meg, Taflotan...
szedhetem e?
Tisztelt Doktor Úr! Ma voltam fül-orr-gégész-nél és rostasejt gyulladást állapított meg az orvos, fel írta a zyrtec-d gyógyszert de...