szemjavulás

Tisztelt Doktornő, 9 éves korom óta vagyok rövidlátó, fokozatosan egyre nagyobb dioptriákat írtak fel. A 10 év kontaktlencse viselés nagyon megviselte a szemem, így végül 5 éve intralasik kezelésre szántam rá magam. 9 dioptriát vettek le mindkét szememről, ami után kb. 2 évig tökéletesen láttam, majd sajnos ismét elkezdtek romlani a szemeim. A legutóbbi szemüvegem bal -1, 5/jobb -1, 25-ös volt. Ez már nem hordtam állandóan, nyáron kevesebbet, télen szinte mindig. Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy a két szememmel nem egyformán látok. Ez eléggé megijesztett, kétszer is voltam szemészeten, alapos vizsgálat után (réslámpa, szemfenék vizsgálat, pupillatágítás) sem találtak semmi rendellenességet, viszont a jobb szememről eltűnt a rövidlátás, tökéletessé vált ismét, a bal szememre legutóbb -1, 75-ös lencsét írtak fel. Új szemüveget csináltattam az új értékekhez, de továbbra is aggaszt, vajon mi az oka, hogy a jobb szemem helyrejött, a bal továbbra is kismértékben ugyan, de romlik. Előfordulhat-e rövidlátás esetén, hogy spontán helyrejön, vagy vajon a szemműtéthez van köze? A jobb szemem a domináns, lehetséges, hogy a nagyobb terheléstől javult meg? Várható-e a bal szemem további javulása/romlása? Már kértem időpontot a szemműtétet végző helyen, de szeretnék egy független véleményt is hallani az esetemről. Kontaktlencsét nem ajánlottak sem a műtét miatt, sem amiatt, mert a hosszú ideig tartó kontaktlencseviselés valamint a műtét miatt erős szárazszeműség alakult ki nálam. Sajnos napi 8-10 órát a monitor előtt töltök, gyakran használok műkönnyet (Optive) . Válaszát és véleményét köszönöm. Üdvözlettel: Roni

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza rövidlátás témában

Tisztelt kérdező! A kontaktlencse viselését én is felfüggeszteném, mert sem az erős szárazszeműség, sem a lézerrel esetleg megsértett érző idegvégződések miatti érzéketlenség (kevésbé venné észre, ha valami kis sérülés alakul ki stb.) mellett nem ajánlott. Önmagában a monitor előtt eltöltött idő megfelelő óvintézkedések mellett nem káros, a műkönny cseppek pedig segítenek pótolni a hiányzó könnyet. Nagyon jó ötlet, hogy a műtétet végző intézménybe megy vissza mert, ott pontosan le tudják mérni a szaruhártya vastagságát, feltérképezni a görbületet, az össz törőerőt. Pontosan lehet detektálni az esetleges duzzanatot, vizenyőt, elvékonyodást vagy egyéb eltérést.

Kérdés: 2012. október 07., 07:00; Megválaszolva: 2012. október 12., 17:07
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Nagyfokú rövidlátás eredmény
Tisztelt Doktor Úr! A következő lelet értelmezésében kérném segítségét - sajnos a vizsgálaton nem kaptam választ a kérdéseimre, és most nem...
Rövidlátás, egy év alatt 1. 5...
kislányom 11 éves.Egy éve a szemészeten megállapítottak, hogy enyhén rövidlátó, jobb szemén -0.25 dioptria volt. Felírtak szemüveget, hogy igény...
-10 dioptria
Tisztelt Doktornő! A 15 éves fiamnak évek óta romlik a szeme; jelenleg -10 dioptriánál tartunk. A kontaktlencsét nem tudta megszokni. Gimnazista, de...
Hordjam e a szemüveget?
Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy kb. 2 hónapja voltam lézeres szemvizsgálaton, eddig a bal szemem - 1, 25 diopriás volt, viszont ott...
Örökölt szembetegség
Kiskorom óta baj van a jobb szememmel, jelenleg -2, 75D lencsém van de a bal szememmel viszont tökéletesen látok. Édesapámnak is ez a problémája. Ez...