Használhatok továbbra is sima kontaktlencsét?

Tisztelt Doktornő! Öt éve kontaktlencsét hordok rövidlátásom miatt, -1, 50 (jobb) és -2, 00 (bal) értékekkel. Mostanában úgy éreztem, kicsit kevésbé látok velük élesen, ezért elmentem egy dioptria-ellenőrző vizsgálatra (fejfájásom nem volt) . A jobb szemem egyszerűen tovább romlott negyed dioptriával, a balról azonban kiderült, hogy cilinderes korrekcióra szorul. A felírt szemüveg bal lencséjének adatai a következők: -1, 75D-0, 25D cyl 80. Kontaktlencsére nem vonatkozik az ellátás, de az orvos elmondta, hogy ilyen kis cilinder nem okoz jelentős eltérést, ezért megfelelő lehet a sima is. Ebben az esetben furcsának találom, hogy a korábbinál gyengébb dioptriájút kellene hordanom (-2, 00 helyett -1, 75-öst) . Kérdésem a következő: muszáj tórikus kontaktlencsére váltanom, vagy maradhatok a simánál? Ha továbbra is horhatok simát, akkor milyen dioptriájút? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: K.Dóra

Legfrissebb cikkek a témában

Halmosi Edina válasza kontaktlencse témában

Tisztelt Kérdező!

A szemüveg dioptriája az esetek nagy részében eltér a kontaktlencse értékétől. Az oka az, hogy a két korrekciós eszköznek más az optikája.

A lencse közvetlenül a szemen helyezkedik el, míg a szemüveg esetében a szem és a lencse között levegő található.

Negyed dioptriás cilinderes értéket nem tudunk tórikus kontaktlencsével korrigálni, mivel ilyen nem is létezik. Ilyenkor minden esetben sima lencsét alkalmazunk.

A bal szeme össztörőértékben nem változott, mivel a -1, 75 = -0, 25 (matematikailag összeadva) -2, 00. Így nyugodtan maradhat a -2, 00 dioptriás lencsénél.

Üdvözlettel:

Halmosi Edina

 Halmosi Edina
Halmosi Edina optometrista-kontaktológus
Kérdés: 2012. szeptember 28., 15:18; Megválaszolva: 2012. szeptember 30., 18:57
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Kontaktlencse
Tisztelt Doktor Úr! Kb 15 éve van látásproblémám. Korábban ez nem okoz gondott, nem hordtam szemüveget. Kb 2 éve munka mellett tanfolyamra jártam....
kontaklencse túlhordás
Tisztelt Doktor Úr! Középiskolás éveim alatt sajnos nem hordtam túl felelősségteljesen kontaktlencséimet. Rendszeresen túlhordtam, nem megfelelő...
Viselhetnék előbb kontakt lencsét?
Tisztelt Dr. Hangyál Éva! Lassan egy hete hogy a Vision Express-nél voltam szemvizsgálaton. Úgy indultam el az üzletbe, hogy én kontaktlencsét...
Kontaktlencse összecserélése
Tisztelt doktornő! A 17 éves lányom mindkét kontaktlencséje cilinderes volt eddig, a legutóbbi vizsgálatkor viszont változott! A bal szeme -1.75...
Kontaktlencse elmozdulás
Tisztelt Doktornő! Évek óta viselek kontaktlencsét és eddig semmi problémám nem volt vele. De az utóbbi időben kénytelen voltam váltani, mert az...