EPEMŰTÉT UTÁN

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2010. szeptember elején epehólyag-gyulladásom volt, kórházban kezeltek. Addig nem tudtam, hogy epekövem van. 2010. november 9-én epeműtétem volt. Magas láz, rosszullét miatt 13-án kórházba kerültem ismét, 14-én epeúttükrözést végeztek bemetszéssel (követ nem találtak) . 2010. november 19-én májtályog miatt operáltak meg ismét. A kórházból súlyos hasmenéssel, teljesen legyengült állapotban kerültem haza. Saját magam által elvégeztetett széklet vizsgálat Clost.diff. A, B toxin pozitívitást igazolt. 10 napi 3x500 mg Supplin és napi 1 laktív mellett panaszaim enyhültek, egyelőre megszüntek. A napi 1 laktívot a mai napig iszom. Laboreredményeim: 2010.12.10. GGT 48 U/l, Alkalikus foszf. 205 U/l, CRP 21.35 mg/l. 2010.12.28. GGT 200 U/l, Alkalikus foszf. 480 U/l, CRP 60 mg/l. Ezen a napon ultrahang vizsgálat is történt: a máj nagysága normális, szerkezete homogenen echodúsabb, benne körülírt kóros nem mutatható ki. Norm. tágasságú epeutak. Cholecystectomia utáni állapot. A pancreas és a vesék eltérés nélkül. A lép 4x12 cm-es, szerkezete homogén. Kóros hasi folyadékgyülem nem látható. Vél: diffus májlaesio. Steatosis? 2011.01.03. GGT 156 U/l, Alkalikus foszf. 308 U/l, CRP 14.51 mg/l Kérdéseim és problémám a következőek: 1. Ennyi idővel a két műtét után mi okozhat még mindig ilyen laboreltéréseket? 2. Karácsony körül és szilveszter táján jobb oldalt a bordám alatt nagyon enyhe, tompa nyomást éreztem, ami néha a hátamba is kisugárzott. Pihenve fekvésre enyhült, elmúlt. Most 2011. január 7-én délután újra jelentkezett, de már folyamatosan jelen van, és néha enyhe fájdalom is jelentkezik. Nagyon zavaró érzés, vasárnap már Nospát és Algopyrint is vettem be, az érzés tompult. Mi okozhat nekem ilyen jellegű fájdalmat? A műtét következménye-e? Lehetséges-e összenövés (okoz-e ilyen jellegű tüneteket) , és az hogyan vizsgálható, gyógyítható meg? 3. A Cl. Diff. baktérium okozhat-e az epeutakban, májban valamilyen gyulladást, az vált-e ki ilyen tüneteket? Mennyi idő után érdemes újabb székletvizsgálatot végeztetni? Várom válaszát, és kérem segítsen abban is kihez forduljak, milyen vizsgálat lehet szükséges? Eddigiekben javarészt magam végeztettem vizsgálatokat saját költségemre. Nagyon szeretnék már meggyógyulni és dolgozni. Köszönettel: V. M.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Boros Miklós válasza epeműtét témában

Tisztelt Kérdező!

A leírt eltérések mögött a legvalószínűbb oka az epeútgyulladás. Ennyi bevatkozás után ez nem ritka. A panaszok és a laboreltérések is típusosak. Érdemes ellenőrízni a bilirubin szintet is. A javaslatom, hogy szigorúan máj- és epekímélő étrend kell. Alkohol- és dohányzási tilalom. Egyen több növényi rostot és folytassa a probiotikus kúrát. A Clostridium difficile pozitivitás tartós antibiotikus kezelés után fordul elő, nem az epeutakban okoz gyulladást, hanem a vastagbélben él meg.

Ellenőríztesse a labor 4 hét múlva, de keressen fel gasztroneterológiai szakrendelést. Ilyen jellegű műtét és beavatkozás után egy ideig a gondozás indokolt.

Kérdés: 2011. január 09., 18:48; Megválaszolva: 2011. január 12., 09:37
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Ufn szegezés
Pilonidal Sinus