Bordaelváltozás és perzisztáló tymus

Tisztelt Dr. Boros Miklós! 2002-ben mellkas rtg-n észleltek nálam a b.o.-i III bordán csonteltérést. Mely panaszt nem okozott. Minden évben elkészült a mrtg. Ahol leírják, hogy előzményekkel összehasonlítván eltérés nincs. 2010-ben egy másik tüdőszűrő állomáson szűrtek ahonnan továbbküldtek CT vizsgálatra. A mellkas CT eredménye a következőképpen alakult: "A mediastinumban, hilusokban kóros méretű nyirokcsomó nem látható. A mediastinum felső részén elől 4cm átmérőjű thymus persistens. Pleuralis folyadékgyülem nem látható. A trüdőben kóros képlet nem különül el. A máj 4-es segmentumában 8mm-es cysta van. Ép mellékvesék. Bal oldalon a 3-sa borda hátsó íve teljes egészében felfúvódott, a corticalis egyenleten, a borda szélessége helyenként a 18mm-t is eléri. A borda szerkezete kifejezetteninhomogén, "habos" A többi bordán kóros szerkezeti eltérés nem figyelhető meg. A DVIII. csigolya corpusban 10mm-es éles szélű felritkulás van. A d x corpusban 5 és 4 mm-es felritkult terület látható. "Jelenleg piopsiát javaoltak, mely mellkassebész szerint biopszia nem javasolt, csak a borda eltávolítása. 2010-es általános várkép eltérést nem mutat. Jelenleg a leírt bordaelváltozás: tüsszentésre köhögésre külső nyomás hatására fájdalmat produkál. Segítségét kérem, hogy Ön szerint ez mi lehet, valószínűsíthető-e malignus folyamat? Ezen borda eltávolítása milyen kihatással jár? Köszönettel: 30éves férfi beteg

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Boros Miklós válasza a borda témában

Tisztelt Kérdező! A perzisztáló thymus önmagában nem gond, nem kell eltávolítani. Amennyiben tünetet okozna akkor kell lépni. A bordaeltérés műtéti tisztázása indokolt. Nem lehet képalkotó vizsgálat alapján megmondani, hogy jó- vagy rosszindulatú dologról van szó. Mivel régóta ismert a jóindulatú az esélyesebb. Én mindenképpen a borda rezekcióját javaslom, hiszen magától nem fog eltűnni. Egy borda eltávolítása nem okoz a mellkas stabilitásában gondot. A mellkas CT megtekintése nélkül természetesen nem lehet teljesen korrekt véleményt adni. Keresse fel ismét a mellkassebészetet.

Kérdés: 2010. augusztus 19., 12:19; Megválaszolva: 2010. augusztus 24., 08:49
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Ufn szegezés
Pilonidal Sinus