• lehet-e fekély?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr!

        Júniusban voltam gyomortükrözésen, ami kimutatta, hogy a nyelőcső alsó része ki van pirosodva, a nyombél kicsit gyulladt, és refluxom van. Controlocot írt fel az magánorvos, amit napi 2x40 mg dózisban szedtem napi 3x1 Motiliummal(miután a pantacid és a rabiprex nem segített). Az orvos mondta, hogy mivel nem találtak szervi elváltozást, így valószínű ulcus like dyspepsiám van. A Controlocot mára le tudtam csökkenteni napi 1x20 mg-ra, viszont 3 napja erős hányingerem van(inkább evés után) és köldök felett, ill. jobb bordaív környékén égést és fájdalmat érzek és az alhasam is picit fel van puffadva. A fájdalom evés után és előtt is fennáll, iszom rá kamilla teát, és elkezdtem szedni az Iberogast nevezetű cseppet is. Azóta sem jobb és nagyon félek, hogy fekélyem van, habár tudomásom szerint gyógyszer szedése mellett nem lehetne semmi bajom. A jobb bordaív alatti fájdalom már régóta fennáll, amit elmondtam a gasztroenterológusomnak is, de ő azt mondta, hogy az égés és a fájdalom átsúgározhat. A refluxt illetően nem jön fel a sav és nem ébredek hányingerre, és este sem érzem. Októberben ellenőriztettem a Helicobactert is(vért vettek), de nem találtak semmit. Nem tudom, hogy most mit lehetne tenni, el vagyok keseredve, hiszen most februárban lesz 1 éve, hogy elkezdődtek a panaszaim, melyek stresszes helyzetekben méginkább felerősődnek. Estleg mégegyszer el kell mennem tükrözésre? Lehet, hogy nyombélfekély?   Kérem, ha tud nekem bármilyen tanácsot adni, írja meg.

        Tisztelettel és köszönettel: Ditta

        WEBBeteg szakértő válasza a gyomorfekély témában

        Természetesen vizsgálat nélkül nem lehet kizárni, hogy nyombélfekélye lenne, de erre a gyógyszeres terápia mellett tényleg kicsi az esélye. Az 1 éve meglévő és a refluxra adott adekvát terápia mellett sem szűnő panaszok tényleg dyspepsiára utalnak, mely funkcionális betegség (szervi eltérést nem tudunk a vizsgálatokkal kimutatni, a gyomor-bélrendszer fokozott érzékenysége, motilitási zavara okozhatja). Javaslom, étkezzen gyakran, rendszeresen, nyugodtan, egyszerre keveset (mindegyik szó fontos! ), mozogjon rendszeresen valamint javítson stressz-feldolgozó képességén (jóga, relaxatio, autogén tréning). Azonban ha tünetei súlyosbodnának, hányás, éjszakai nyugalmat megzavaró panasz jelentkezne, forduljon ismét szakorvosához.


        Kérdés: 2010-02-01 11:37:44; Megválaszolva: 2010. február 01., 11:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: