Pantoprazol hosszútávú szedése

Tisztelt Doktor Úr! Egy évvel ezelőtt kezdtem szedni pantoprazol tartalmú gyógyszert. Refluxos panaszokkal jártam gasztroenterológián, ahol gyomortükrözést is csináltak. Az orvos azt mondta, hogy semmi problémát nem lát, refluxra utaló jeleket sem, de persze ettől elofordulhat hogy mégis vannak tünetek. A Controloc 20 mg gyógyszert irták nekem fel napi 2 (reggel-este) , 1 hónapig, majd visszamentem konzultálni, ezután újabb 1 hónapig kaptam a gyógyszerből, ezt követően viszont a háziorvos írja fel 3 havonta, 3 havi adagot, és így folyamatos a szedés. Azt olvastam, hogy a gyógyszer sokáig tartó szedése viszont növelheti az időskori demenciát, a B12 vitamin hiányt, csontritkulás esélyét, és ettől kissé megijedtem, mivel sportolok, és félek hogy nehogy komolyabb sérülést szerezzek majd esetleg ennek következtében. Azt szeretném kérdezni, hogy a gyógyszer fiatal korban (25 éves) való szedése esetén is fennállnak ezeknek a mellékhatásoknak a lehetőségei? A tanulmány amit olvastam az 50+ év feletti korosztályra, demencia esetén a 75+ korosztályra terjedt ki. A refluxos panaszaim a gyógyszer hatására megszűntek, ezért is szedem már lassan 1 teljes éve. A fő panaszom egyébként a gyógyszer szüneteltetése esetén a rendkívül kellemetlen szagú lehelet, olyan, mintha a gyomortartalom emésztés közben keletkezett bűze szivárogna folyamatosan vissza. Egyébként egészségesen igykeszem táplálkozni, egyedül a szénsavas víz/üdítő az, amit nehezen tudok elengedni, és tudom hogy nem reflux barát élelmiszer. Igykeszem ezt is kiiktatni a mindennapokból. Ön szerint mi volna a megfelelő megoldás? Szedhető még a gyógyszer egy ideig, vagy váltani kellene más megoldásra? Esetleg milyen megoldás lehet célravezető? Köszönettel

Dr. Plósz János válasza PPI szedés témában

A PPI típusú szerek megbízhatóan és alacsony mellékhatás-kockázat mellett szedhetők tartósan is (nem törvényszerű a mellékhatás kialakulása, és ezek többségét hitelt érdemlően igazolni sem sikerült). Persze érdemes minél kevesebb gyógyszert szedni, ezt a megfelelő életmódi változtatásokkal lehet elérni (a szénsavas italokat érdemes kiiktatni, ágyban a fejvéget megemeléni, gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezésekkel a gyomorürülést rendezni).

Kérdés: 2022. október 06., 07:58 ;Megválaszolva: 2022. október 06., 08:10
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Gyomorszáj fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! A gyomorszáj problémám 2 évvel ezelőtt kezdődött. Nem mondanám kifejezett fájdalomnak, inkább egy feszítő érzés a...
Metaplasia
Tisztelt Doktor ur! Lassan két éve egy etelmergezes miatt szenvedek a beleimmel meg a gyomrommal.Többször kaptam Normixot illetve egyszer...
Gyomorgörcs
Üdvözlöm! A problémám, amivel felkeresem Önt, a következő: kb 8-10 hónapja bizonyos időközönként, nagyjából havonta - másfél havonta...
Izomfájdalom vagy PTX?
Tisztelt Doktor Úr! Tegnap este tv nézéskor a bal bordám középtáján olyan érzésem volt mintha beszorult volna a levegő. Kicsit nyújtottam...
Okkult széklet vér.