Helicobacter P. - Antibiotikum mellékhatások

Tisztelt Doktor Úr! A Májusban történt 1 éve tartó reflux + köhögés miatti gyomortükrözésem szövettani eredménye Helicobacter Pyroli pozitív lett. (plusz egy kis idült Gastritis a gyomorban, ami az Orvos szerint kisebb foltokban van jelen, nem vészes) A Gasztroenterológus Doktor Úr írt fel nekem egy 2 hetes antibiotikum kúrát ennek a kezelésére. A gyógyszerek a következők: - Savulin 500 mg (Levofloxacin) 10 nap / 1 x 1 - Aksolin 875 mg / 125 mg (Amoxicillin / Klavulánsav) 14 nap / 2 x 1 - Esomeprazol Actavis savlekötő 40mg 14 nap / 2 x 1 - Bio Gaia probiotikum 2x1 hasmenés esetén A kérdésem az lenne, hogy mennyire kell ezeknek a mellékhatásaitól tartanom? Mennyire kell féltenem a bélflórámat? Sajnos a mellékhatások listája elég hosszú a betegtájékoztatókban. Plusz a lenti (igaz nem mai) Dr. Novák Hunor által írt cikk szerint a Levofloxacin elég veszélyes is lehet és akár maradandó mellékhatást vagy károsodást is okozhat. https://www.novakhunor.hu/gyogyszerek/sulyos-mellekhatasok-valoszinuleg-betiltjak-ezeket-a-nepszeru-antibiotikumokat/ Nyilván nem szeretnék jobban kitolni magammal és ha netán létezne, akkor inkább a természetes gyógymódokat részesíteném előnyben. Ha kell akkor inkább nyers fokhagymát eszek reggelente éhgyomorra egy ideig.: ) vagy bármi mást. Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel, a páciens

Dr. Plósz János válasza H. pylori fertőzés témában

A helicobacter kiirtására a fentiekhez hasonló kombinált antibiotikum-terápiás lehetőségeink vannak (a baktérium rezisztenciája is elég jelentős, valamint az antibiotikumok is nehez jutnak el a gyomornyák felszínéhez). Sajon az szinte biztos, hogy a saját bélflórát jelentősen módosítja majd az antibiotikum kúra, illetve előre nem tudjuk megmondani, hogy mely páciensek esetén fordul elő majd mellékhatás (a Savulin lecserélhető más típusú antibiotikumra, pl. klaritromicinre). A kúra eredményesebbé tehető egy bizmut-tartalmú, nem antibiotikum jellegű szerrel, az Ulcamed készítménnyel. A természetes szerek a csíraszámot csökkenthetik, de teljesen megszabadulni a H. pyloritól csak antibiotikum kezeléssel lehet.

Kérdés: 2022. június 16., 16:54; Megválaszolva: 2022. június 16., 19:02
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Éhség érzet gyomor táji fájdalom
Szép napot Azzal a kérdéssel fordulnek önhöz Meg próbálom kicsit le rövidíteni Decemberben volt egy abortuszom kicsit lelkileg ki készültem...
Akut/krónikus Gyomorhurut
Tisztelt Doktor Úr! 3 évvel ezelőtt egy elég rossz periódus volt az életemben és azt lehet mondani hogy sajnos 2 éven keresztül elég gyakran és...
Reflux betegség
Laktulóz H2 teszt
Jó napot kívánok. Lakutól H2 kilégzéses teszten voltam, aminek az eredménye pozitív lett. A vizsgálatot végző hölgy azt monda, hogy ez miatt...
Reflux+vese
Tisztelt Doktor Úr! kb 4 éve refluxos vagyok 1 cm hiatus herniával amit gasztroszkópia valamint kontrasztanyagos mellkas CT állapított meg. kb 2 éve...