Változatos problémák

Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Segítségét szeretném kérni az alábbi panaszaimmal kapcsolatosan. 25 éves vagyok és elég szerteágazó tüneteket produkálok. Körülbelbelül 2016 óta érzek refluxos panaszokat magamon, ami gyomorszáj táji fájdalommal, illetve savas érzéssel jelenik meg a torkomban, illetve puffadásos tünetem szokott még lenni. Fül-Orr Gégészeti vizsgálaton már kétszer is voltam, ahol csak annyit mondtak, hogy a hangszalagjaimnál kisebb nyálkahártya gyulladás található, általában quamatel kúrával tudom mérsékelni a gyomorsavamat. Nem rég csináltam otthon elvégezhető helicobacter pylori gyorstesztet, ami pozitív eredményt produkált. Néha tapasztalok remegéses tüneteket, amik bizonyos ételek után szokott előjönni ezzel együtt légszomjam (puffadáskor) , változó székletem, illetve szapora szívverésem is szokott lenni. Valamilyen ételintoleranicára gyanakodom, erőteljes atópiás ekcémám miatt is, ami ágyék tájon alakult ki nálam. Egyéb észrevételeim magamom, hogy nagyon sokat ritkult a hajam, karikások a szemeim, illetve a homlokomon is megjelentek mimikai ráncok. Vérképemet 2017 óta évente megnézetem, ahol egy kis kreatinin szintemelkedésen, illetve alacsonyabb összkoleszterin szinten kívül egyéb érték nem szokott határértéken kívül esni. Sajnos már elég hosszú ideje folyamatos fáradtságot figyelek meg magamon, illetve memóriacsökkenést és koncentrációs nehézséget. Sajnos sok esetben stresszes, ideges vagyok és néha napján pánikos, szorongásos tünetek is szoktak rajtam kiütközni, viszont az elmúlt évek alatt ezeket magamtól megtanultam egész jól kezelni. Az elmúlt időszakban a jobb oldalamon mozgásszervi problémákat is tapasztaltam. Csak a jobb oldalamon nyaktájon fájdalmam szokott lenni, illetve a hátam közepén jobb oldalt, ahol a gerincem ferdül ott érzek olyan fájdalmat, ami a nyelőcsövemhez is sugározni szokott és például hideg vízfogyasztásnál olyan érzésem van a víz áthaladásával mintha belenne az adott szakasz gyulladva. Az alsó gerincszakaszomban a derekamnál szoktam még fájdalmat érezni, ami a forgómhoz sugárzik át és a térdem, illetve jobb oldalon a sípcsontomnál is fájni szokott. Érdekes, hogy általában akkor szokott főleg fájni amikor a lábam kifelé fordítom. Járás, futás közben egyáltalán nem szokott zavarni ez a nem túl erős ám zavaró fájdalom. Nyaki gerinc Mri-n, illetve agykoponya mri-n voltam koponya mri-m negatív (MRA) vizsgálattal együtt, nyaki mri-nél pedig kiboltosulásokat véltek felfedezni. Túlsúlyom van (93 kg, 173 cm) , nem szoktam nagyon edzeni. Kicsit komplex a problémám és sajnos nem tudom milyen irányban induljak el. Gasztroenterológia, endokrinológia, neurológia, reumatológiai szakrendeléseket kéne meglátogatnom? Esetleg autoimmun betegség közrejátszhat? Ha a TSH szintem rendben volt attól függetlenül gyanakodhatok pajzsmirigy rendellenességre? Esetleg alacsony kortizol szint is közrejátszhat vagy idegrendszeri tünetre vezethetőek vissza a panaszaim? Pontosan milyen értékeket lenne érdemes megnézetnem egy vérkép esetében? Sajnos teljesen tanácstalan vagyok ezügyben, ezért is kérem szíves segítségét. Panaszaim a fáradságon, bambuláson kívül teljesen elviselhető csak zavaró és szeretnék pontot tenni az ügy végére. Segítségét megköszönve, tisztelettel: Gergely

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza változatos panaszok fájdalmak témában

Tisztelt Kérdező!

Elsőként, főleg, ha a Helicobacter teszt pozitív lett, szóba jönne ennek a kórokozónak az eradikálása (kiírtása), mert ez összefügg a gyomor-bélrendszeri panaszaival, tüneteivel, de akár még a torokpanaszaival is. Elsőként emiatt gasztroenterológiai kivizsgálásra lenne szükség.

B-vitamin hiányos állapottal is összefügghet akár a fáradkonysága, érdemes lenne egy vitamin-B komplex kúrát szedni, esetleg Magnéziummal kiegészítve. Akut mozgásszervi panaszainak megoldásában reumatológius szakorvos tudna segíteni. Javasolt lehet mozgásban gazdagabb életmód, és a súlycsökkenés (diéta- dietetikus) is minden bizonnyal jótékonyan hatna ezekre a jellegű fájdalmakra. Beutalót a szakrendelésekre háziorvosa tud adni, illetve ő segít összefoglalni a kapott eredményeket, összevetni a korábbi anamnézisével, panaszaival.

Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. november 10., 18:03; Megválaszolva: 2021. november 14., 19:05
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Reflux+vese
Tisztelt Doktor Úr! kb 4 éve refluxos vagyok 1 cm hiatus herniával amit gasztroszkópia valamint kontrasztanyagos mellkas CT állapított meg. kb 2 éve...
Gombócérzet
Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 4 hónapja gombócérzéssel küzdök. Végül 3 héttel ezelőtt fül-orr gégészeti vizsgálaton vettem részt, ahol...
Gyomorpolip
Savlekötő allergia elleni...
Tisztelt Doktor Úr! A refluxomra savlekötőt szedek (2x20mg Esomeprazol) . Múlthèt óta hurutos megbetegedèstől szenvedek amire a fül-orr-gègèsz...
Gyomor problémák, komoly baj lehet?!
Tisztelt Doktor Úr! 33 éves nő vagyok. Kb 7 napja figyeltem a problémára, melyek a következők. Elöször étkezés megkezdését követően nem...