PPI gyógyszer csökkentése

Tisztelt Doktor Úr! Bélfertőzés mellett jelentkező reflux tüneteimre Emozul 40 mg kapszulát kaptam, napi egy db-ot veszek be belőle. Egy hónapja szedem, két hét után próbáltam kisebb dózisra váltani, de már aznap túl sok volt a gyomorsavam, többször kellett wc-re mennem az esti órákban is, így visszatértem a 40mg-os kapszulára. Most így egy hónapja szedem. Diétásan étkezem. A gyógyszer mellett délben és este érzem, hogy ég a gyomrom, étkezés után egy órával kb. Wc-re is rendszertelenül járok, de hasmenésem nincs, láz, vérzés stb. sem, de folyamatos gyengeségérzetem és sokszor hőhullámom van. Megpróbálnám lehetőség szerint az Emozul 20 mg-os kapszulával folytatni a kezelést. Kérdezni szeretném, hogy ha a 20 mg-os kapszula mellett sokkal rosszabb lenne a gyomrom, milyen gyógyszerrel egészíthetném ki, hogy javulást mutassak. Szedhetek- e mellé Quamatel 20mg-os tablettát, ihatok-e mellette Salvus vizet, és milyen adagban. Javasolja-e, hogy Normaflore probiotikummal még kiegészítsem. Ha nagyon rosszu lennék tudok-e reggel este 20-20 mg Emozult bevenni. Nagyon köszönöm a tanácsát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza PPI témában

Csökkentésként megpróbálható 1x20mg Emozul reggel, este 40mg vagy 20 mg Quamatel szedése, ez kiegészíthető a salvus-vízzel. Természetesen fontos a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, szénsavas italok kerülése. A probiotikum illetve a rostbevitel fokozatos emelése szintén segíthet. Emozulból a 2x20mg használható akár rutinszerűen is.

Kérdés: 2021. február 08., 13:14; Megválaszolva: 2021. február 08., 14:53
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Vashiányos vérszegénység
Savcsökkentő
Gyomorfájadom és reflux
Nyitott gyomorszáj?
Mellkasfàjdalom
Tisztelt Doktor Úr! 3-4 hete kezdődött mellkasfájdalmam, a szegycsont közepèn erős fájdalom, mely sokszor kisugárzik mindkèt oldalirányba...