Reflux gyógyszer váltása

Tisztelt Doktor Úr! Elhúzódó (3 hét) bélfertőzésem volt hasmenéssel, mellette már az elején gyomorégés tünetei jelentkeztek. A hasmenés mindig az esti és az éjszakai órákban jelentkezett émelygéssel, hőhullámmal, ijesztő gyengeségérzettel. Fájdalom, láz, vérzés, görcsös panaszaim nem voltak, a vérképem jó volt. A gyomorégés általános tüneteit, mint égő érzés a nyelőcsőben, vagy visszaáramló gyomorsav nem tapasztaltam, de ülésnél, fekvésnél, erőteljesebb mozgásnál émelygés és nagyon kellemetlen érzés jelentkezett. Erre Emozul 40 mg kapszulát kaptam, napi 1 db- ot veszek be belőle, 2 hete szedem. Mára már sokat javult az állapotom, a diétát szigorúan tartom. Szeretném megkérdezni, hogy lát-e összefüggést az elhúzódó bélfertőzés, a velejáró rosszullét és a túlzott gyomorsav termelődés között. Valamint lecserélhetem-e 2 hét után az Emozul 40 mg -os kapszulát egy gyengébb könnyebben hozzaférhető Acida 20 mg-os, vagy Quamatel 20 mg-os gyógyszerre. Régebben nagyon ritkán volt gyomorsav problémám, az is egy Rennie tablettával orvosolható volt. Köszönöm szépen a válaszát!

Dr. Plósz János válasza savcsökkentő kezelés témában

A bélfertőzés a gyomrot is érintheti, okozhatja a panaszokat. Ha javul, akkor lehet csökkenteni a savgátló kezelést, első körben 1x20mg Acida, majd ha amellett is panaszmentes este 20-40mg Quamatel-re. A diétát fokozatosan érdemes bővíteni.

Kérdés: 2021. január 27., 13:20 ;Megválaszolva: 2021. január 27., 18:21
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Metaplasia
Tisztelt Doktor ur! Lassan két éve egy etelmergezes miatt szenvedek a beleimmel meg a gyomrommal.Többször kaptam Normixot illetve egyszer...
Gyomorgörcs
Üdvözlöm! A problémám, amivel felkeresem Önt, a következő: kb 8-10 hónapja bizonyos időközönként, nagyjából havonta - másfél havonta...
Izomfájdalom vagy PTX?
Tisztelt Doktor Úr! Tegnap este tv nézéskor a bal bordám középtáján olyan érzésem volt mintha beszorult volna a levegő. Kicsit nyújtottam...
Pantoprazol hosszútávú szedése
Tisztelt Doktor Úr! Egy évvel ezelőtt kezdtem szedni pantoprazol tartalmú gyógyszert. Refluxos panaszokkal jártam gasztroenterológián, ahol...
Okkult széklet vér.