Gyomorpanaszok

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Több, mint fél éve küzdök gyomorpanaszokkal. Volt hasi CT, gyomortükrözés, gasztroenteorológus a tüneteim alapján kérte ezeket, kilégzéses vizsgálat, glutenteszt, sibo, ételallergia, széklet vér és elasztáz, stb. Úgy érzem, hogy sok a savam, állandóan, étkezéstől függetlenül, fogmosás után savanyú a szám, a nyálam, sokat nyelek és mintha levegő buborék lenne a gyomromban, gégémben, nyelőcsövemben. Ég a gyomrom, mellkasom, de egész nap, a torkom állandóan, hónapok óta piros. Havonta egyszer rám jön egy egy-ket napig tartó hányinger, de hányni nem tudok. Rabemannal, Esomeprazollal, Quamatellel, Itopriddel próbálkoztunk. Inkább kevesebb sikerrel. Jelenleg 1*40mg Esomeprazolt és 20mg Quamatelt szedek és Ventert iszom kicsivel több, mint egy hónapja, de így is érzem a savat. 2*40mg-ot egyikből se tudok szedni mert hányigert okoz. A fogaimat is megmarta. Nagyon hullik a hajam. Vizsgáltuk még a szívem, EKG UH, terhelés. Pajzsmirigy labor és ultrahangon is Nőgyógyászati rákszűrés negatív. Volt emlő UH is, nagyjából minden negatív, refluxot kezelünk, de úgy érzem sikertelenül. 7honapon belül 2* is csináltak tükrözést is. Szóval talán már mindent kivizsgáltunk és a vashiány okát (ami enyhe -pont minden érték (ferritin, TF szaturacio, vas) az alsó határhoz közelít- vérszegénységet is okozott (HCT, HGLB és vörösvérsejt az alsó határon vagy picivel alatta) nem találjuk. A CRP is 5 helyett 2honapon belül 6.4 majd 7.7. D-vitamin szint 15, erre felirtak D-vitamint, 3000 NE-t. Trombocita is mindig magasabb, kb 100zal, valószínűleg a fogamzásgátló miatt, de a nőgyógyász szerint nem baj, szedhetem tovabb. Mit kellene még vizsgálni, mi lehet a bajom? Azt mondják, hogy reflux, majd lesz jobb, diétát tartom, magasan alszom, de már 7 hónapja tart az állapot. Válaszát köszönöm! Egy aggódó 26éves nő.

Dr. Plósz János válasza szájégés témában

Vizsgálni már mást igazán nem tudunk. Azt viszont be kell látni, hogy adekvát savgátló terápia mellett teljes savmentesség érhető el, ez esetben a panaszokat a gyomorsav nem magyarázhatja. A sok nyelés és a levegő"buborék" érzése egyértelműen fokozott levegőnyelés eredménye, ez magyarázhatja a panaszok egy részét, javulás a levegőnyelés kerülésétől várható (lassú evés-ivás-beszéd, az un. "üres" nyelések kerülése). Száj- és garatégést okozhat Plummmer-Vinson szindroma is, mely savcsökkentőre nem reagáló panaszokat okoz, vashiány mellett. Terápiája vas-, nyomelem- és vitaminpótlás, illetve autoimmun betegségek irányába való további vizsgálat (ebben a hajhullás is gyakori).

Megválaszolva: 2020. április 18.

Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély

PPI okozta b vitamin hiány
Tisztelt Doktor Úr! Hozzávetőlegesen 2 éve szedek savlekötő tablettákat (esomeprazol) melyeket reflux kezelésére írtak fel nekem. Mostanában erős fizikai és...
Nyitott gyomorszáj
Tiszteletem Doktor Úr! A következőkben kérném véleményét. 20 éve reflux okán volt egy (laparoszkópos) GERD műtétem. Túl vagyok egy gyomor tükrözésen a csatolt...
Indok nélküli öklendezés
Kedves Doktor Úr! Az alábbi problémámra keresem a választ: Körülbelül egy éve vettem azt észre, hogy a kávé megdobogtatja a szívemet, megköhögtet, majd ez...
Reflux betegség kezelése...
Tisztelt Doktor úr! A következő lenne a problémám, 34 éves vagyok, reflux betegséget állapítottak meg oesophagitis-sal gyomortükrözésen . Tegnap óta...
Reflux kiújulhat műtét után?
Tiszteletem Doktor Úr! A következőkben kérném véleményét. 20 éve reflux okán volt egy (laparoszkópos) GERD műtétem. Azóta az akkori instrukciókat– szénsavast...
Makacs reflux
Üdv! Olyan kérdésem lenne, hogy már lassan másfél éve gyakran gyomorégéssel szenvedek, heti 3-4 alkalommal jön elő étkezések után javarészt, illetve este...