• Gyomorpanaszok

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Több, mint fél éve küzdök gyomorpanaszokkal. Volt hasi CT, gyomortükrözés, gasztroenteorológus a tüneteim alapján kérte ezeket, kilégzéses vizsgálat, glutenteszt, sibo, ételallergia, széklet vér és elasztáz, stb. Úgy érzem hogy sok a savam, állandóan, étkezéstől függetlenül, fogmosás után savanyú a szám, a nyálam, sokat nyelek és mintha levegő buborék lenne a gyomromban, gégémben, nyelőcsövemben. Ég a gyomrom, mellkasom, de egész nap, a torkom állandóan,hónapok óta piros. Havonta egyszer rám jön egy egy-ket napig tartó hányinger, de hányni nem tudok.Rabemannal, Esomeprazollal, Quamatellel, Itopriddel próbálkoztunk. Inkább kevesebb sikerrel. Jelenleg 1*40mg Esomeprazolt és 20mg Quamatelt szedek és Ventert iszom kicsivel több mint egy hónapja, de így is érzem a savat. 2*40mg-ot egyikből se tudok szedni mert hányigert okoz. A fogaimat is megmarta. Nagyon hullik a hajam. Vizsgáltuk még a szívem,EKG UH, terhelés. Pajzsmirigy labor és ultrahangon is Nőgyógyászati rákszűrés negatív.Volt emlő UH is, nagyjából minden negatív, refluxot kezelünk, de úgy érzem sikertelenül. 7honapon belül 2* is csináltak tükrözést is. Szóval talán már mindent kivizsgáltunk és a vashiány okát (ami enyhe -pont minden érték(ferritin,TF szaturacio,vas) az alsó határhoz közelít- vérszegénységet is okozott (HCT, HGLB és vörösvérsejt az alsó határon vagy picivel alatta) nem találjuk. A CRP is 5 helyett 2honapon belül 6.4 majd 7.7. D-vitamin szint 15, erre felirtak D-vitamint, 3000 NE-t. Trombocita is mindig magasabb, kb 100zal, valószínűleg a fogamzásgátló miatt, de a nőgyógyász szerint nem baj, szedhetem tovabb. Mit kellene még vizsgálni, mi lehet a bajom ? Azt mondják, hogy reflux, majd lesz jobb, diétát tartom, magasan alszom, de már 7 hónapja tart az állapot. Válaszát köszönöm! Egy aggódó 26éves nő.

        Dr. Plósz János válasza a szájégés témában

        Vizsgálni már mást igazán nem tudunk. Azt viszont be kell látni, hogy adekvát savgátló terápia mellett teljes savmentesség érhető el, ez esetben a panaszokat a gyomorsav nem magyarázhatja. A sok nyelés és a levegő"buborék" érzése egyértelműen fokozott levegőnyelés eredménye, ez magyarázhatja a panaszok egy részét, javulás a levegőnyelés kerülésétől várható (lassú evés-ivás-beszéd, az un. "üres" nyelések kerülése). Száj- és garatégést okozhat Plummmer-Vinson szindroma is, mely savcsökkentőre nem reagáló panaszokat okoz, vashiány mellett. Terápiája vas-, nyomelem- és vitaminpótlás, illetve autoimmun betegségek irányába való további vizsgálat (ebben a hajhullás is gyakori).


        Kérdés: 2020. április 15., 17:43; Megválaszolva: 2020. április 18., 04:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.