Gyomorpanaszok

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Több, mint fél éve küzdök gyomorpanaszokkal. Volt hasi CT, gyomortükrözés, gasztroenteorológus a tüneteim alapján kérte ezeket, kilégzéses vizsgálat, glutenteszt, sibo, ételallergia, széklet vér és elasztáz, stb. Úgy érzem hogy sok a savam, állandóan, étkezéstől függetlenül, fogmosás után savanyú a szám, a nyálam, sokat nyelek és mintha levegő buborék lenne a gyomromban, gégémben, nyelőcsövemben. Ég a gyomrom, mellkasom, de egész nap, a torkom állandóan,hónapok óta piros. Havonta egyszer rám jön egy egy-ket napig tartó hányinger, de hányni nem tudok.Rabemannal, Esomeprazollal, Quamatellel, Itopriddel próbálkoztunk. Inkább kevesebb sikerrel. Jelenleg 1*40mg Esomeprazolt és 20mg Quamatelt szedek és Ventert iszom kicsivel több mint egy hónapja, de így is érzem a savat. 2*40mg-ot egyikből se tudok szedni mert hányigert okoz. A fogaimat is megmarta. Nagyon hullik a hajam. Vizsgáltuk még a szívem,EKG UH, terhelés. Pajzsmirigy labor és ultrahangon is Nőgyógyászati rákszűrés negatív.Volt emlő UH is, nagyjából minden negatív, refluxot kezelünk, de úgy érzem sikertelenül. 7honapon belül 2* is csináltak tükrözést is. Szóval talán már mindent kivizsgáltunk és a vashiány okát (ami enyhe -pont minden érték (ferritin,TF szaturacio,vas) az alsó határhoz közelít- vérszegénységet is okozott (HCT, HGLB és vörösvérsejt az alsó határon vagy picivel alatta) nem találjuk. A CRP is 5 helyett 2honapon belül 6.4 majd 7.7. D-vitamin szint 15, erre felirtak D-vitamint, 3000 NE-t. Trombocita is mindig magasabb, kb 100zal, valószínűleg a fogamzásgátló miatt, de a nőgyógyász szerint nem baj, szedhetem tovabb. Mit kellene még vizsgálni, mi lehet a bajom? Azt mondják, hogy reflux, majd lesz jobb, diétát tartom, magasan alszom, de már 7 hónapja tart az állapot. Válaszát köszönöm! Egy aggódó 26éves nő.

Dr. Plósz János válasza szájégés témában

Vizsgálni már mást igazán nem tudunk. Azt viszont be kell látni, hogy adekvát savgátló terápia mellett teljes savmentesség érhető el, ez esetben a panaszokat a gyomorsav nem magyarázhatja. A sok nyelés és a levegő"buborék" érzése egyértelműen fokozott levegőnyelés eredménye, ez magyarázhatja a panaszok egy részét, javulás a levegőnyelés kerülésétől várható (lassú evés-ivás-beszéd, az un. "üres" nyelések kerülése) . Száj- és garatégést okozhat Plummmer-Vinson szindroma is, mely savcsökkentőre nem reagáló panaszokat okoz, vashiány mellett. Terápiája vas-, nyomelem- és vitaminpótlás, illetve autoimmun betegségek irányába való további vizsgálat (ebben a hajhullás is gyakori) .

Kérdés: 2020. április 15., 17:43 ;Megválaszolva: 2020. április 18., 04:48
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Metaplasia
Tisztelt Doktor ur! Lassan két éve egy etelmergezes miatt szenvedek a beleimmel meg a gyomrommal.Többször kaptam Normixot illetve egyszer...
Gyomorgörcs
Üdvözlöm! A problémám, amivel felkeresem Önt, a következő: kb 8-10 hónapja bizonyos időközönként, nagyjából havonta - másfél havonta...
Izomfájdalom vagy PTX?
Tisztelt Doktor Úr! Tegnap este tv nézéskor a bal bordám középtáján olyan érzésem volt mintha beszorult volna a levegő. Kicsit nyújtottam...
Pantoprazol hosszútávú szedése
Tisztelt Doktor Úr! Egy évvel ezelőtt kezdtem szedni pantoprazol tartalmú gyógyszert. Refluxos panaszokkal jártam gasztroenterológián, ahol...
Okkult széklet vér.