• Gyomor ürülés zavara-reflux

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Mindennapos refluxos panaszok és fogyás miatt fordultam gasztroenterológushoz. Novemberben gyomortükrözésem volt, ennek alapján a gyomor ürülés zavarát állapította meg a vizsgálatot végző orvos („a gyomorban sok telmaradék volt – a beteg a vizsg. előtt kb. 8 órával étkezett utoljára”) Hasi ultrahang vizsgálat nem mutatott ki organikus eltérést. Kórszövettani vizsgálat alapján nincs szövettani betegség. November vége óta itopride supremex gyógyszert szedek naponta 2x1-et két főétkezés előtt, illetve a gyomorsav panaszokra szeptember óta 40 mg -os Quamatelt 2x1-et naponta. A szedett gyógyszerek hatására tüneteim nagymértékben enyhültek. A kezelő orvossal megbeszéltek alapján elkezdtem a gyógyszerek fokozatos elhagyását, viszont a tüneteim még talán erősebben kezdenek visszatérni; Étkezést követően órákig elhúzódó diszkonfort és teltségérzés, nyelőcsőben maró érzés, gyakori böfögés, savas felböfögés, néha csuklás. Esténként nehezített elalvás- átalvás, gyakori megébredés. Napközben fáradság, levertség. 1 év alatt kb 8 kilót fogytam (jelenleg 60 kg vagyok 172 cm magas), ezt igen rosszul viselem. Reflux elleni általános tanácsok (ágyvég megemelése, bizonyos ételek -italok elhagyása, több kisebb étkezés stb.) nem segítettek. 33 éves férfi vagyok. Többnyire egészségesen táplálkozom, soha nem dohányoztam, nagyon ritkán fogyasztok alkoholt. Hetente 2-3 alkalommal sportolok, napi min. 30 percet sétálok. Ülő munkát végzek. Május végétől extrasystolés szivritmus zavaraim voltak egészen szeptemberig napi szinten. Két kardiológus is kivizsgált, szív eredetű problémát nem találtak, panaszaim a quamatel szedésének megkezdése után pár nappal enyhültek, majd tulajdonképpen megszűntek. Mit tehetnék még a gyomor ürülési zavar megszüntetéséért? Érdemes lenne felíratni újra az itopride supremexet, esetleg más gyógyszert megpróbálni? Az itopride supremex mennyi idő alatt fejti ki ténylegesen a hatását? van e értelme a quamatelt szednem, a gyomorsav gátlása nem rontja e még jobban a gyomor ürülését? Szeretnék mielőbb meggyógyulni, kérem, ha van valami további ötlete, tanácsa segítsen.

        Dr. Plósz János válasza a gyomorürülés témában

        Az itopride szedhető tartósan, a hatás teljes kialakulása 2-3 hét (de már pár órán belül elkezdődik a hatás). Ennek a dózisa 3x50mg, ezzel érdemes indulni. A savcsökkentők tényleg ronthatják a gyomorürülést, de a Quamatel esetében ez kevésbé jelentős. Ha az Itopride mellett megszűnnek a savas panaszok, akkor a Quamatel valóban felesleges lehet (vagy eseti, panaszvezérelt használat jön szóba). A gyógyszerek mellett a rendszeres, gyakori, nyugodt, kis étkezések tartása hozhat javulást (illetve a levegőnyelés tudatos kerülése- lassú evés-ivás-beszéd.)


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2020. január 16., 12:03; Megválaszolva: 2020. január 20., 07:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: